Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лилия Христова: Работим за осигуряване на едносменен режим в повече варненски училища! Новата сграда на МГ остава кауза на Община Варна!
Автор: Пламена Николова 11:06 / 10.02.2021Коментари (1)4329
© Varna24.bg
Варна има рекорден бюджет за образование през настоящата година. Инвестициите в образователната инфраструктура са впечатляващи, коментира за Varna24.bg Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна. 

"Община Варна спечели проект на стойност близо 32 млн.лв., които ще се усвояват поетапно в зависимост от извършената работа по отделните обекти. В този проект са включени 12 обекта. 

Предстоят инвестиции в изграждането на три нови детски градини, три нови училища, три пристройки към детски градини и три пристройки към училища. Това строителство е с цел да осигурим едносменен режим на учениците във Варна, а в детските градини да можем да обхванем 4-годишните в задължителното предучилищно образование. Амбицията ни е от есента да приемем всички 4-годишни деца в задължителната предучилищна възраст. Стараем се през настоящата година да разделим поне малка част от двойките училища, които са така ситуирани повече от 30 години във Варна. За този период са разделени само I ЕГ и IV ЕГ, които са били в една сграда и от няколко години са в различни сгради. 

Имаме три обекта, които движим в момента. Първият е реконструкция и модернизация на основната сграда в "Дом Другарче", която се намира до сградата на ДГ "Петър Берон" и кметство "Приморски". Там ремонтът върви с много успешни темпове и се финансира изцяло от община Варна, ще има четири групи. Към тази сграда, която в момента реконструираме по новия проект, ще има пристройка за още три групи. Планираме към пристройката да отворим и яслена група, за да можем да приемем повече деца от яслена възраст на територията на район "Приморски". Тази градина "Петър Берон" се явява един буфер между "Одесос" и "Приморски", тъй като в район "Одесос" няма петна за строителство на други детски градини, освен на детска градина "Хъшове", която сме обявили в програмата и по този начин ще осигурим повече места за деца от тесния и широкия център на Варна.

В момента ремонтираме бившия СУПЦ, там ще бъде ситуиран Центъра за образователна подкрепа. Това е бившото помощно училище. Сградата, която се намира в двора на ОУ "П.Р. Славейков" се руши. Тя е много стара и вече не обслужва нуждите, за които е построена преди години. Тези деца ще бъдат преместени в сградата на СУПЦ. Ремонтът би трябвало да приключи до март тази година и се надявам да можем тогава да прехвърлим децата. Все пак сме зависими от климатичните условия. 

На мястото на бившото Помощно училище ще бъде изградена нова сграда на Трета природоматематическа гимназия и по този начин ще разделим две водещи училища във Варна. 

В капиталовата програма има много ремонти, включени към детските градини и училища. Дали сме зелена светлина на директорите да кандидатстват с проекти за ремонти на сградите, за да можем да се включим в новата програма "Региони в развитие", която е продължение на ОП "Региони в растеж". Аз лично не помня толкова мащабно строителство и реконструкции в образователни институции във Варна в съзнателния си живот. 

Имаме огромна подкрепа от кмета на Община Варна Иван Портних, от МОН. Всички 12 обекта, които са обявени на сайта на Община Варна, трябва да бъдат приключени до 2023 г. В момента вървят процедурите за обществени поръчки. Повечето от тях ще бъдат на инженеринг, проектиране и строителство ще вървят заедно. Вече имаме няколко готови проекта. За училище "Найден Геров" и училище "Васил Друмев" има проекти, ще бъде обявена обществена поръчка. Проекти има за ДГ "Хъшове" и ДГ "Слънчогледите" в двора на ДГ "Дружба". 

Относно МГ "Д-р Петър Берон" във Варна ясно искам да кажа на всички, че новата сграда е кауза на Община Варна и в личен аспект на кмета на града. Той се зае с една непосилна задача преди няколко години. Работим усилено, разбира се има трудности по реализирането на проекта, но се мисли за поетапно проектиране, търсят се финансови възможности. Целта на всички е новата сграда да бъде модерна и да отговаря на всички изисквания на съвременното образование. Това е процес в развитие, тази кауза никога не е стояла на заден план в последните две години.

Екипът, който готви идейния проект ни предлага сграда за над 30 млн.лв. В същото време за 32 млн.лв. ние ще подобрим и създадем 12 образователни институции. Няма как всички средства, предоставени от МОН да бъдат насочени към едно учебно заведение. 

Трябва да подчертая, че МГ е част от проекта "Варна град на знанието", но всичко това е дълъг процес на развитие и взаимна работа между образование, бизнес и община", коментира Лилия Христова.

Тя обясни, че около 50% са учителите в общинските училища във Варна, пожелали да бъдат тествани за коронавирус. Сред тях няма нито един положителен. В момента тече тестване на педагозите и персонала в детските градини. Там обаче има учители и директори, дали положителен резултат.  

"Тестват се само учители, които желаят, а тези, които са преболедували ковид не подлежат на тестване. До края на работния ден на 8 февруари в Община Варна имахме ваксинирани 850 учители и помощен персонал от общо над 3000.  Доколкото ми е известно, социалните партньори са се разбрали да се пусне анкета сред учителите, за да стане ясна причината за отказа на педагозите да се ваксинират. В крайна сметка ваксината дава възможност те да бъдат предпазени не само те, но и учениците. Това все пак е лично решение и никого не можем да задължим. Не можем обаче да бъдем и безконечно в онлайн среда. Надявам се, че в скоро време учителите ще имат по-голяма възможност за избор на ваксини и сами ще преодолеят този страх, който е разбираем. 

Трябва повече разяснителна работа от здравното министерство, за да преминат учителите към ваксиниране.

Тече анкета за тестването и сред учениците. Искам да успокоя родителите, че няма да има тествано нито едно дете, без да има изричното съгласие на родителя. Тестването се прави с цел да видим как влиза системата в присъственото обучение и да сме по-сигурни, че ще бъде овладяна епидемията", каза Лилия Христова.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Kremena Moskoianova-Chibutarov
премахни филтъра

0
 
 
От години, многократно са подавани докладни и проекти до Община Варна, за изграждане на съвременен санитарен възел и обновяване на физкултурен салон за ОУ "Свети Иван Рилски", помещаващо се на адрес: бул. "Владислав Варненчик" № 225 (срещу МОЛ -Варна). За съжаление и до днес не сме получили съдействие. Действа се избирателно. Да не говорим, че в проектобюджета на Община Варна - 2021 г. е заложено събарянето на същото училище !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: