Магистрати от Литва на гости на Административен съд - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:24 / 01.06.2018
13634
От 28 май до 1 юни петима магистрати от Административния съд в гр. Вилнюс, Литва  бяха на посещение в Административен съд – Варна по Програма за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение. Председателят на Административен съд – Варна – съдия Тинка Косева приветства  гостите-магистрати в първия ден от престоя им в града и съдиите – Чолакова, Бахчеван и Рачева направиха мултимедийна презентация на българската съдебна система, включително и на системата на административното правосъдие.

Кратко представяне на Литовската съдебна система направиха гостуващите литовски съдии пред съдиите от Административен съд – Варна. В рамките на обмена магистратите от Литва присъстваха на първоинстанционно и на касационно заседание в Административния съд и участваха в обсъждане на преюдициални запитвания, направени от Административните съдилища във Варна и Вилнюс. Имаха срещи с техни колеги в Окръжния и Районния съд в гр. Варна с участието на съдии от Италия, които гостуваха през тази седмица на ВОС. Магистратите проведоха дискусия относно върховенството на закона и особеностите на съдебния процес в Литва, Италия и България. През следващите дни от престоя си гостите – съдии посетиха Митница – Варна, ТД на НАП - Варна и Районния съд в гр. Балчик. В рамките на тяхната културна програма се запознаха с богатото ни културно-историческо наследство при туристическата обиколка на Варна, посещението в Археологическия музей, Двореца "Евксиноград“, Двореца и Ботаническата градина в гр. Балчик.

Посещението на петимата магистрати от Административен съд – Вилнюс, Литва е в изпълнение на условията на двустранния обмен по Програмата на ЕМСО и е в отговор на посещението през 2017 год. на съдиите от Административен съд - Варна - Марияна Бахчеван, Веселина Чолакова, Дарина Рачева и Христо Койчев в Република Литва, когато имаха срещи с техни колеги в Административния и Районния съд в гр. Вилнюс, както и в Националната съдебна администрация на Литва.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).