Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Майката на убития Ники: Деца, намалете скоростта заради тези, които ви обичат!
Автор: Пламена Николова 15:48 / 29.06.2017Коментари (8)12185
© Varna24.bg
С трогателни думи към младите хора се обърна чрез Varna24.bg майката на убития на пътя Никола Терзиев, Анелия Терзиева. Ето какво сподели почернената жена:

"Някога съветвах моето момче да се пази, да шофира внимателно...Оказа се, че той се е пазил, но друг не го опази. Затова искам да кажа и на всички млади хора. Деца, помислете ако вие изчезнете, вашите връстници колко дълго ще гледат слънцето, че изгрява, ще се любуват на морето, ще създадат поколения, а вас няма да ви има...Помислете какво бихте причинили на родителите си и на всички, които ви обичат. Този ад, в който от десет месеца сме аз и моето семейство е непоносим. Помислете за тези, които обичате и ви обичат, заслужили ли са с нещо да рискувате безразсъдно живота си. Намалете скоростта, бъдете внимателни на пътя в името на живота и тези, които ви обичат!"

За да заострят общественото внимание върху тежестта на проблема с войната по пътя близките и колегите на Ники предприемат инициатива с апел към всички, съпричастни към проблема, да се включат в нея на 19 юли от 17.30 до 18.30 часа на входа на Морската градина във Варна. 

"Първо мислехме да е протест на лобното място на Ники. Но така ще блокираме движението на този натоварен участък, а и ще изложим на риск младите хора, които ще дойдат с автомобилите си, за да ни подкрепят. Те няма да има къде да спрат. Затова ще бъде като инициатива да подкрепим усилията на правителството за спиране войната на пътя. Няма да пеем и да танцуваме, поводът не е такъв. Говорих с мениджъра на рапъра 100 кила, който и преди това ни е подкрепял. Той е от Варна и се надявам да се включи. Затова каним всички варненци да ни подкрепят, всички общественици също. 

На 18 юли правителството организира кръгла маса в Министерство на вътрешните работи с експерти, няколко майки на загинали деца, НПО, които се занимават с този вид дейност. Започнаха да пишат нов Закон за движение по пътищата и сондират мнения. Имаме уверението, че ще вземат под внимание всяко едно наше предложение. Ще присъстват и експерти, които ще се произнесат какво от предложенията е реално възможно да стане и какво не. Това е смисъла, да се намери оптималния вариант. 

Стигнали сме до критичната точка. Не може за 24 часа 7 човека да умрат в катастрофи на пътя...Миналата седмица край Бургас загинаха двама мотористи и пет възрастни, за това говоря. 

При всяка катастрофа, за която чуя, аз преживявам наново ужасът от загубата на моя син...На 19 юли щяхме да организираме протест. От МВР и правителството обаче протегнаха ръка, искат да ни чуят и да работим заедно. Исканията ни са в 15 точки. 

Едно от тях е да се въведе френския модел при който от първи до десети клас децата да имат задължителен час по безопасност на движението и шофьор да може да станеш след десети клас. На края на годината да има изпити и тестове и само тогава да се издава сертификат. Всеки, който събере десет сертификата ще може да се кандидатира за шофьор. 

Следващото искане е да има пет години минимална присъда при изключителна вина. Говорим за умишлено престъпване на закона като увеличаване на скорост, отнемане на предимства, употреба на алкохол и наркотици. Искаме да се въведе термина "пътно убийство" както в Италия. 

Нашите предложения се позовават на добри практики от другите страни. При нас се третира като непредумишлено убийство. Не може да има такова противопоставяне на термините-да пристъпиш умишлено закона, а да предизвикаш непредумишлено убийство...Правим аналогия с един терорист. На мен ми казват: Убиецът на твоя син не е искал да го убие!". Да, но той е тунинговал колата си, модифицирал е двигателя си, набримчил е скоростта на 220, умишлено е престъпил закона. Терориста се еопасал в бомби и няма намерение точно мен да убие, а когото оцели. 

И Бейтула е изкарал бойна машина от гаража си и се е движил със скорост, при която ако някой се изпречи на пътя му няма да има шанс да оцелее. До него е имало дете на 10 години на предната седалка без столче. Ето още едно нарушение. Вътре за пътниците обаче не е имало голям риск. Виж, ако ти откажат чистачките и блъснеш някого, може да говорим за непредумишлено убийство. 

Друго предложение е да се дава процент от всяка глоба, наложена от полицай, на самия полицай. Едно, че това ще е стимул, но това ще ограничи и корупцията. 
 
Самото правителство иска да обвърже всички глоби към НАП. Няма да можеш да си изкараш акт за раждане, ако дължиш нещо на държавата. Нито една административна услуга няма да може да бъде извършена, докато не си платиш глобите. Има предложение да бъде като в Германия. Държавата да не те търси, за да ти наложи глобата. Ти си длъжен да си провериш в пощенската кутия дали имаш пратен акт. Ако не се плати в 14-дневен срок да има запор. В момента милиарди лева висят и държавата се оплаква, че няма пари за камери, за превенции, за гориво на полицейските автомобили. Ето, има толкова пенсионирани полицаи, които вместо да работят като пазачи, могат да преподават в училище и заплатите им да са от МВР, а не от образованието.

Тук абсурдите сега са много. Ето, дадоха на убиеца на Никола 5 години и половина заради чистото му съдебно минало. Защото той е реабилитиран, а е убил друг човек преди това. Държавата му е изтрила петното от челото. В същото време му дават ефективна присъда, защото вече убива втори човек. Но не максималното, защото не го считат за сериен убиец", коментира още Анелия Терзиева.

Varna24.bg призовава всички съпричастни към проблема с войната на пътя да се включи в инициативата на 19 юли от 17.30 часа на входа на Морската градина във Варна.  





Още по темата: общо новини по темата: 23
09.11.2018 »
06.11.2018 »
29.08.2018 »
15.06.2018 »
02.04.2018 »
09.02.2018 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"Нито една административна услуга няма да може да бъде извършена, докато не си платиш глобите. Има предложение да бъде като в Германия. Държавата да не те търси, за да ти наложи глобата. Ти си длъжен да си провериш в пощенската кутия дали имаш пратен акт. Ако не се плати в 14-дневен срок да има запор." Това много ми допада. Айде да видим циганите как ще взимат помощи с по 1000 глоби.
0
 
 
Съгласих са със скороста , но също трябва да се предотвратява вземането на кижки от хора неспособни да карат или закупи ли си книжката за определена цена
Aнонимен
на 29.06.2017 г.
0
 
 
Ауе как ши карам бавно уе? С бенвето гааааззз и в дискотеката топ топ поп-фолк в крафта ми гаааззз аС сам Най-великия уе
+3
 
 
Категорично часовете по Безопасност да завършват със сертификат и в никакъв случай право на книжка без средно образование, бих искала дори да е след 12-ти клас...
+3
 
 
Не сте ме разбрал. 10 сертификата трябва да събере човек и когато навърши пълнолетие тогава ще може да кандидатства за В категория. Средното образование вече е до 10 клас и ще изискваме това да е едно от необходимите условия!
+2
 
 
Аз доколкото помня имах безопасност на движението до 7 клас, но да се дават книжки на младежи от 10 клас , както правят в Америка съм против , освен ако държавата не иска да загубва все повече млади . Това си е мое мнение ! Бих се съгласил на ограничение на възрастта , примерно до 65 години, по простата причина забавени рефлекси , нарушено зрение ,слух и интуиция :/
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: