Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Марешки скочи срещу монопола при аптеките
Автор: Екип Varna24.bg 10:32 / 14.09.2010Коментари (0)784
© Varna24.bg
Сериозен дебат е провокирал сред депутатите от здравната парламентарна комисия бизнесът на фармацевтичния бос Веселин Марешки, който се прослави като монополист в бранша. Обсъждането на предложените от кабинета промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина провокирало на заседанието на комисията на 2 септември размяна на реплики по отношение на действащото ограничение за собственост на максимум 4 аптеки. Народните избраници се възмутили, че Марешки вероятно заобикаля правилата като е раздробил бизнеса си на много фирми, всяка от които стопанисвала по няколко аптеки.

Фармацевтите не могат да разполагат с четири аптеки, но юридическите лица могат да имат четири аптеки. Тогава един човек, ако си направи десет фирми и тези десет фирми си направят по четири аптеки, този човек може да има четиридесет аптеки, какъвто вероятно е случаят с аптеките на Марешки, обяснил пред колегите си доскорошният шеф на комисията Лъчезар Иванов. Колежката му Цвета Георгиева дори лансирала идеята за промяна на търговския закон, с която да бъде ограничена възможността един търговец да монополизира пазара като стои зад множество аптеки чрез няколко фирми.

Според председателя на комисията Десислава Атанасова засега няма перспектива за подобни изменения на законодателството. Тя декларира, че всички нейни колеги са единодушни за запазването на лимита от 4 търговски обекта, тъй като всяка промяна щяла да наложи нова пререгистрация на аптеките. Според фармацевти аптеките, зад които стои Веселин Марешки, си позволяват да продават на 1,50 лв. лекарства, които се търгуват на едро по 2 лв.

200 слагат катинара

Близо 200 аптеки ще затворят окончателно и безвъзвратно до края на годината. Това прогнозира Кунчо Трифонов - директор на световната асоциация за наблюдения и анализи на фармацевтичния пазар и в здравеопазването ISM Health за България. По данни на асоциацията аптеките с лиценз в нашата страна са 4030. Реално работещите обаче са 3900, останалите са затворили или въобще са закрити след настъпването на икономическата криза.

Към 31 декември се очаква да останат отворени 2200, като затворените аптеки ще бъдат предимно в малките градове, където потреблението на лекарства без рецепта е свито заради кризата, а фармацевтите нямат сключен договор със здравната каса за изпълняване на рецепти за безплатни и с големи намаления медикаменти.

2200 аптеки изнасят цялата тежест на отпускането на лекарства по реимбурсен списък, включително и забавените плащания по линия на здравната каса. В останалите работи обикновено по един човек, който осигурява лекарства по заявки на клиентите, каза още Кунчо Трифонов..

Лекарствата в България са най-евтини спрямо всички страни от ЕС. Те обаче са недостъпни за пациентите, тъй като се облагат с най-висок ДДС от 20 процента, припомниха от ISM Health - България".

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: