Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Медици от МБАЛ "Св. Анна: В последните два месеца сме лишени от усещането за сигурност и спокойствие!
Автор: Пламена Николова 11:15 / 09.07.2021Коментари (0)5931
©
"В последните дни МБАЛ “Света Анна - Варна"ЕАД е обект на публични коментари от страна на зам.-министър на здравеопазването, които ние работещите в лечебното заведение намираме за неуместни и неотговарящи на фактическото състояние на нещата. 

По тази причина началниците на клиники и отделения в МБАЛ “Света Анна - Варна" ЕАД /с изключение на един/ се обединихме около обща позиция, под която се подписахме и която изпращаме до министъра на здравеопазването г-н Стойчо Кацаров /в електронен и в книжен вариант/ . Желанието ни е министърът да бъде коректно запознат със ситуацията в нашата болница и така да вземе своите управленски решения" се посочва в информация, изпратена до Varna24.bg от д-р Валентин Власаков, началник ОАРИЛ в МБАЛ “Света Анна - Варна" ЕАД.

Публикуваме писмото от екипа на болницата без редакторска намеса:

"Ние, лекарите и служителите на “МБАЛ "Св. Анна Варна", сме учудени и възмутени от тиражираните в медиите оценки за състоянието на нашата болница (цитиращи констатации на служебния зам.-министьр на здравеопазването д-р Димитър Петров). Като работещи в МБАЛ “Света Анна - Варна", сме категорични, че т.нар. “сигнали за лошо управление" са плод на лични неудовлетворени амбиции и злонамерени оценки.

Според нас болницата не е имала по-добро управление от десетки години. По време на настоящото ръководство бяха извършени ремонти на всички отделения и клиники. Отделението по анестезиология и реанимация, както и Оперативно отделение бяха доведени до най-високите национални и международни стандарти. Създадено беше ново отделение по патология със секционна, закупени бяха нов компютърен томограф, рентген и друга медицинска апаратура.

Променен е и цялостният облик на болницата, след като бяха обновени фасадите на двете основни сгради, осигурен бе безопасен достъп на пациенти и персонал до отделенията и клиниките, след подмяната на асансьори и обезопасителни парапети на стълбищни съоръжения. Парковата площ бе променена изцяло, след като бяха направени нови алеи, построен бе параклис. Премахнати бяха грозящи стари постройки от 50-те години на миналия век и както споделят пациенти и колеги - “болницата заприлича на болница".

През последната година бяхме изправени пред сериозни предизвикателства, свързани с Covid-кризата.

При спазване на всички противоепидемични мерки бе изцяло променен, достъпът на персонала и пациентите до клиничните бази — създадени бяха филтри на всички входове, организиран бе триаж за пациенти, поетапно бяха разкрити и оборудвани “ковид отделения" изцяло с pecypc на болницата, осигурени бяха своевремнно предпазни средства за персонала, ангажиран с диагностичната и лечебна дейі‹ост при болни с Covid 19. Провеждането на консултативните и контролни прегледи не бе прекъснато, като те бяха пренасочени към Медицински Център, разположен в отделна сграда.

За да функционира ефективно всяко звено и болницата, да работи като добре смазана машина в полза на нуждаещите се от здравна помощ граждани, са нужни както прецизна организация така и спокоен микроклимат.

В последните два месеца сме лишени именно от усещането за сигурност и спокойствие. Дълго време болницата бе обект на серия от тенденциозни проверки, и у нас остава усещането че МБАЛ “Света Анна - Варна" е поставена в ролята на мишена за кадрови рокади, без ясни основания и мотиви, освен политически такива. Вън от всякакви опити за изземване чиито и да е функции по веригата за организация на здравеопазването и водени от желанието МЗ да бъде обективно и коректно информирано, сме длъжни да заявим, че:

Голяма част от нас, работещите в МБАЛ “Света Анна - Варна", сме част от екипа от десетилетия и по стечение на обстоятелствата сме преки участници в историята и развитието на лечебното заведение. Именно в това си качество - на лекари, изградили име и кариера в бившата Окръжна болница, сме длъжни да Ви информираме, че през последните малко повече от три години под ръководството на сегашния управленски екип болницата бе преобразена.

МБАЛ “Света Анна - Варна" е спешната болница на българския Севроизток. Тя поема над 93% от хирургичната спешност и травматизма в региона. През почти половината от календарната година - от април до октомври, тя е лицето на България пред граждани от цял свят, които са избрали Северното Черноморие за своята лятна ваканция

Обвиненията за проблеми в лечебната дейност би трябвало да бъдат обект на задълбочен анализ на съответните органи — Агенция за медицински одит, БЛС и др.

Обвиненията за лошо отношение към персонала имат силно субективен характер и трябва да се базират на конкретни случаи и доказателства.

Относно обявения конкурс за ръководство буди недоумение фактът, че такъв вече е проведен през м. март т.г.

Излагаме всичко това в официална позиция до МЗ, водени от един-единствен мотив: Не искаме да се превръщаме в безмълвни съучастници в едно, според нас, нелогично, неефективно и напълно несправедливо решение, касаещо пряко организацията на работата в ключово за Източна България лечебно заведение.

Не сме склони да сме зрители на един доста евтин сценарий, в който група xopa, смятащи, че имат право на привилегии, превръщат нашата болница в терен за политически и лобистки надмощия.

Затова настояваме за професионален и принципен подход към организацията на работа, дейността и постигнатото в МБАЛ "Света Анна"-Варна, която получи неотдавна и отличието “Болница на 2019-та година"

Смятаме, че когато става дума за ефективно управление на публични активи и здравни грижа за населението, няма място за субективизъм и лични или субективни предпочитания", се посочва в позицията до медията ни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: