Медицинска сестра във варненска забавачка отказа да бие инсулин на дете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:44 / 30.09.2014
1844
Медицинска сестра в една от варненските детски градини отказала да бие инсулин на едно от подопечните й деца, тъй като това не било записано в длъжностната й характеристика. За скандалния случай бе съобщено на среща, инициирана от община Варна и лекарите от УМБАЛ "Св. Марина", на която специалистите дискутираха как децата с редки заболявания, вместо да са изолирани у дома, биха могли реално да посещават масовите забавачки и детски градини.

"Вместо да създаваме "резервати" за деца с определени диагнози, трябва да създадем условия за тези деца в градините, така че медицинската грижа за тях да е незабележима, а те да се приемат като всички останали", коментира проф. Виолета Йотова, завеждаща Многопрофилната специализирана детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина".

За да се случи това, са необходими няколко неща, които ще бъдат описани в предложение до новите управляващи, а инициативата е изцяло варненска. Сметките показват, че Министерството на образованието ще трябва да заделя по около 3000 лева годишно за дете със специални нужди, за да може да се храни по предписана от лекаря му диета в детското или учебното заведение. В момента също се отпускат допълнителни средства за хронично болните деца, но те трябва да посещават специализирани заведения, иначе парите не се отпускат. Тъй като в момента няма нормативна база, която да определя диетичните менюта в зависимост от заболяванията, екип от варненски лекари ще разработи такива, като идеята е те да се поръчват от детските заведения на кетърингов принцип.

Оказва се, че децата, които страдат от някакво заболяване, което изисква специален хранителен режим, никак не са малко. Интересен факт е, че близо една четвърт от децата в големите градове имат хранителна алергия заради лошата околна среда, недостатъчно дългия период на кърмене и стреса. Варненските лекари са готови да организират и обучения за медицинския персонал в училищата и в забавачките, така че да могат да следват инструкциите на лекуващите децата специалисти.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).