Медиците във варненския Тубдиспансер 14 месеца без заплати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:57 / 22.06.2016
2396
Варненската белодробна болница лекува туберкулозно болните от цяла Източна България. Проблемът с липсата на средства обаче е от години. Държавата е намалила субсидията с две трети.

Дълговете са над 600 хиляди лева, а персоналът вече година и два месеца не е получавал заплати. Предстои общината да покрие 180 хиляди лева, но трайното решение се чака от здравното министерство. В крайна сметка може да се стигне до публична продажба.

"Ако годишният ни разход на нас е близо милион, 330 хиляди се получават от министерството, другите 700 хиляди откъде да ги вземем?", пита доц. Христо Ганчев.

Болницата няма право на договор със Здравната каса, защото част от пациентите са неосигурени, а престоят продължава до три месеца. Така не може и да се самоиздържа.

"Издръжката, която държавата дава е 30 лв на ден, в които влизат всички допълнителни лекарства, които министерството не осигурява, храна, ток, вода, заплати на персонала.", обяснява д-р Петър Петров.

По-голямата част от персонала напуска. В стационара, в острозаразна среда, работят двама лекари и една сестра. Чувстват се обидени и унизени от прехвърлянето на отговорността между министерството и общината.

Предишни години Община Варна покриваше дълговете, но общините нямат право да изплащат заплати в болниците. Вариантът е лечебното заведение да се обедини с друга болница - чака се решение обаче от здравния министър.

"Миналата година юни Общинският съвет взе решение за преструктуриране на болницата и оттогава чакаме решение на Министерския съвет", обясни зам.-председателят на ОбС д-р Лидия Маринова.

Ако не бъдат лекувани и изолирани, туберколозно болните създават сериозен риск за околните.

Попитахме здравното министерство на какъв етап са плановете за преструктуриране, за което министър Петър Москов пое ангажимент преди година. Втори ден отговор няма.

Източник: bTV


Виж коментарите (2)

Още по темата (38):
29.06.2022 Персоналът на бившия Тубдиспансер във Варна: Поставени сме на ръба на своето лично физическо оцеляване!
22.06.2022 Няма да има спиране на тока в Белодробната болница във Варна
11.05.2022 Работещите в Тубдиспансера на Варна не издържат повече на безпаричието
20.01.2022 Нова беда споходи Белодробната болница във Варна
13.01.2022 Бившият Тубдиспансер във Варна е натрупал близо 34 000 лв. задължения за електроенергия
08.08.2019 Увеличиха капитала на Тубдиспансера във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).