Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Местят нелегалните бежанци от Варна в София
Автор: Екип Varna24.bg 16:36 / 18.08.2014Коментари (0)750
© Impact Press Group
63-мата имигранти, които вчера "Гранична полиция" задържа край Варна, най-вероятно ще бъдат настанени в някой от центровете на Държавната агенция за бежанците в София. Това заяви в интервю за Дарик заместник-директорът на агенцията Васил Върбанов.

По думите му случаят е безпрецедентен у нас и е цяло чудо, че хората са пристигнали живи, тъй като са пътували в нечовешки условия и в плавателен съд с капацитет максимум 10 души. На борда на нелегалната яхта буквално са били "натъпкани" и 16 деца.

Върбанов отчете повишаване в броя на чужденците, които се опитват да навлязат в страната ни от държави като Ирак и Афганистан. Дали в следващите месеци ще се повтори ситуацията с бежанската вълна, която наблюдавахме миналата година по същото време обаче, все още не е ясно, коментира Върбанов.

"Рискът е много голям, особено като има и деца. Тези хора, които са поели този ангажимент, просто не са мислили. Имигрантите са били подложени на нечовешки условия, можело е да загинат. Децата, които са непридружени, ги пращаме в Баня. Всички останали по съответния ред ги приемаме в съответните центрове. По-вероятно е да дойдат в София", добави той.

По думите на Върбанов има възможност за настаняване в центровете в София:

"Не са препълнени, но ако върви със същия темп, скоро може и да бъдат запълнени. Средно на ден постъпват по 50-60 човека. По-голямата част сега са от Афганистан и Ирак. Така процентът на сирийците намалява. В Ирак има военни действия и хората търсят убежище. В Афганистан също се засилва напрежението и затова се увеличават бежанците оттам".

Всички имигранти, които вчера бяха заловени на открадната българска яхта до нос Шабла, вече са в стабилно здравословно състояние. Бежанците са без признаци на заразни заболявания, като четиримата, които бяха в най-тежко състояние и се нуждаеха от спешна помощ, вече са изписани и са готови да заминат към центровете за настаняване.

Това заяви пред Дарик директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева. По думите й, въпреки че са в стабилно състояние и могат да пътуват, чужденците ще останат под карантина, а на сградата на Морска гара се прави дезинфекция, както и на служителите, които са работили с бежанците, поради риск от заразни болести.




Още по темата: общо новини по темата: 3
18.08.2014 »
18.08.2014 »
17.08.2014 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: