Международният Ден на Scratch ще се проведе във Варна на 12 май

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
09:27 / 30.04.2019
1061
Международният Ден на Scratch ще се проведе във Варна на 12 май, от 10.00 ч. в Юнашкия салон. Събитието е организирано от Община Варна, в партньорство с Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. Очаква се в Деня на Scratch да се включат над 150 варненски ученици, учители и родители, които ще демонстрират знания, умения и компетентности по програмиране и STEM-проекти.

Scratch е среда за програмиране, в която се създават анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми. Позволява на децата, докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране. Scratch дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда, като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация. От 2018 г. програмирането със Scratch е включено в учебниците за 3 клас по Компютърно моделиране. По време на Деня на Scratch, родителите на третокласници ще могат да научат на място какви умения развива компютърно моделиране в училище или в извънкласните форми.

Вече са обявени състезателните категории за Деня на Scratch, в които младите програмисти, техните преподаватели и родители могат да изпращат проекти от 29 април до 10 май 2019 г. Авторите на най-добрите предложения ще получат награди и ще имат възможност да представят своите разработки в Юнашкия салон.

На 12 май за учениците от 3-ти и 4 клас е конкурсът за анимация, а от 3-ти от 7. клас – е състезанието за най-атрактивна компютърна игра. За учителите и обучителите е конкурсът за методически разработки, в който могат да се участват по темите "Визуално програмиране със Scratch“, "Изчислително мислене (Computational Thinking) и Scratch“, а също и с проекти "Scratch и STE(A)M“. Ученическите отбори ще се оценяват в конкурса "STE(A)M приятели“, а ако екипът включва дете и неговите родители, проектът им ще се състезава в "STE(A)M фамилия“.

Екипът по компютърни науки на ВСУ "Черноризец Храбър“ е подготвил методически ресурси за учители, които ще предостави в Деня на Scratch.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).