Митрополит Йоан ще подари икона на Божията Майка на българската община в Тараклия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:08 / 20.04.2017
1444
На 19 април за Света Гора - Атон замина група мъже от енорията на храм "Св. Николай Чудотворец" и храм "Св. Архангел Михаил", Варна, и българската енория на храм "Св. Георги Победоносец" в гр. Тараклия (Молдова). Целта на пътуването е да бъде осветено копие на Иверската икона на Божията Майка - Вратарница в едноименния атонски манастир.

Групата замина с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславки митрополит Йоан и е водена от председателя на българската енория в Тараклия протойерей Николай Ворническу. По време на пътуването групата ще посети българския манастир "Св. Георги Зограф" и руския манастир "Св. вмчк. Пантелеймон" и ще се върне във Варна на 22 април.

На 23 април, Томина Неделя, в храм "Св. Николай Чудотворец" Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще отслужи Света Литургия и ще подари осветената икона на Божията Майка на българската община в Тараклия в чест на 200-годишнината от построяването на техния храм.

Преди повече от година в енорията на храмовете "Св. Николай" и "Св. Архангел Михаил" се зароди идеята да се подари на българите в Тараклия светиня, която да ни свързва духовно. Първата икона беше копие на чудотворната икона на Св. Георги от манастира "Зограф". Тогава тя също беше отнесена на Атон, осветена и приложена към оригинала. Втората икона е изографисана върху дъска, изработена от специална дървесина, подарена от българите в Тараклия. И двете икони са изписани от иконографа Петранка Аврамова.

На 6 май на храмовия празник на гр. Тараклия ще присъства група вярващи от Варна, за да предаде официално иконата на Пресвета Ботгородица и да участва в богослуженията и тържествата по случай годишнината от построяването на храма.

Така ще продължи да се укрепва духовната връзка с нашите братя българи в Бесарабия, се казва в съобщение на Митрополията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).