Младежи от Варна ще се учат да разпознават фалшиви новини и езика на омразата

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:06 / 30.09.2020
1722
Днес , 30.09.2020 г. стартира обучение на тема: "Повишаване на медийната грамотност на младежите от град Варна“ с участието на 24 младежи от гимназиален етап, на възраст от 15 до 19 години.

Обучението се организира от Сдружение "Моят град“ в партньорство с Регионален телевизионен център-Варна в рамките на проект "Аз и дигиталната реалност“ с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта.

Причината за избраната тема е, че според Индекса за медийна грамотност България е сред най-уязвимите страни към негативното влияние на фалшиви новини и феномена "пост-истина“.

Решението на този проблем е повишаване на медийната грамотност, чрез изграждане на критично мислене сред младежите, свързано с умението да се преценява всяка информация в интернет пространството критично и независимо и да се разпознават фалшивите новини и феномена "пост-истина“.

Според организаторите на инициативата, обучението се очертава, като най-доброто решение за справяне с този проблем, тъй-като критичният прочит на информацията е умение, което се научава.

Обучение "Повишаване на медийната грамотност на младежите от град Варна“ ще протече в три модула  в залите на Регионален телевизионен център -Варна със следната тематика:

Как се създават новините в националните медии?

Как да разпознаем фалшивите новини и феномена "пост-истина“?

Как да се справим с натиска от невярна и подвеждаща информация в заобикалящата ни дигитална среда.

Практическата част от обучението в залите на РТВЦ- Варна има за цел и създаване на умения за говорене пред аудитория и видео-операторство. Младежите ще влязат в ролята на водещи, ще седнат на местата на реалните водещи на предавания, ще четат ауто кю, ще снимат с видеотехника и ще се запознаят от първо лице с етапите на работа в една национална медия. За пътя на една новина от нейния подател до  излъчването и в ефир.

За получените знания и умения от проведеното обучение, младежите ще получат сертификат Youthpass.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).