Младежи с увреждания криели диагнози, за да постъпят на работа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:30 / 10.10.2019
1307
Варненски младежи с увреждания и ментални затруднения намират реализация с помощта на проекта "Няма невъзможни неща по пътя на активното включване". Той се финансира от ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г. и е на стойност 294 835 лв., съобщават от Областния информационен център-Варна. Бенефициент е Сдружение "Няма невъзможни неща".

С европейските средства са обзаведени и оборудвани помещения, които са пригодени за обучения на младежи в направленията помощник-готвач, озеленител и технически сътрудник. За да придобият нужните знания и умения, младите хора имат на разположение учебна кухня, озеленителен кът и офис техника. Те имат и възможността да работят след придобитата квалификация. От старта на проекта 25 младежи над 14 години и 15 родители са получили подкрепа и съдействие.

32-годишният Тошко и 36-годишният Краси са обучени по проекта и работят към социалното предприятие на сдружението като пом.-готвачи. Умеят да приготвят кетъринг, фрешове, различни ястия и десерти. Харесват реализацията си и се чувстват удовлетворени. Като технически сътрудник в неправителствената организация работи и Роси, която владее два езика и се занимава с преводи на юридически документи. Борави умело с офис техниката и има добра компютърна грамотност.

Професионалната реализация е проблем за младежите с увреждания и често те крият, че имат ТЕЛК, за да бъдат наемани на работа. Затова е особено важно да бъдат подкрепяни, сподели пред ОИЦ-Варна председателят на сдружението. Усилено трябва да се работи и със семействата им, които все още нямат смелост да признават проблемите на глас. Често родителите залитат в две крайности – или преекспонират здравословното състояние, за да получат децата им по-голям процент ТЕЛК, или не искат да признаят, че има проблем, коментираха от неправителствената организация.

Проектът "Няма невъзможни неща по пътя на активното включване" е осигурил обучение и заетост не само на младежи с увреждания, но и на близките им, които полагат грижи за тях. Той е стартирал на 10.04.2017г. и приключва на 10.10.2019г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).