Млади творци от Варна събират средства за съученик в нужда 

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:25 / 21.06.2021
1453
Ученици от 8 до 11 клас от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" подредиха в Арт салона на Радио Варна изложба "Толерантността на българския народ".

Експозицията от 15 рисунки, 6 дърворезби и една инсталация е резултат от пореден съвместен проект на училището и Регионалната организация на евреите "Шалом". Творбите участваха в конкурс, след който до 2 юли са изложени за продажба с благотворителна цел. 

Със средствата ще бъде подкрепен десетокласник, който прекъсна обучението си заради тежко заболяване, но иска наесен да продължи обучението си, обясни директорът на гимназията Мария Георгиева.

Младите таланти са от специалността "Реставратор на стилни мебели", в която занаятът се съчетава с изкуство. Те разказаха, че са подготвяли работите си в продължение на няколко месеца с помощта на преподавателите си Мариана Шишкова и Димитър Досев.  

"Огромен успех е, че всяка творба представя различен прочит на посланието за толерантност и всяка е различна като техника и начин на изпълнение", заяви докторът на изкуствата доц. Лиза Боева. 

Най-малкият участник - осмокласникът Николай Иванов, показа рисунката си "Лодка за всички", а съучениците му от 11 клас обясниха, че са вложили много усилия и сърце, за да изработят пластиките от липа, озаглавени "Един хляб ядем", "Благодарни", "Добре дошли", "Спасение" и др.  

Първите няколко откупки станаха факт минути след откриването на изложбата. Наесен тя ще гостува и в Бургас, съобщи председателят на РОЕ "Шалом" Олег Калдерон.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).