Молебен и безплатен концерт на ансамбъл "Българе“ в Деня на народните будители

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:38 / 01.11.2017
1978
Празничната програма по повод 1-ви ноември - Ден на народните будители, ще започне в 10:00 часа пред паметника на отец Паисий в Алеята на Възраждането в Морската градина. Там ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал и молебен.

От 11:30 часа, в Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" ще бъде открита паметна плоча, посветена на варненските народни будители.

Денят ще завърши с празничен спектакъл "Това е България" на национален фолклорния ансамбъл "Българе" в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта. Началният час е 19:30, а входът за всички желаещи е свободен.

Организатори на събитията са Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Детският кът в морската градина също ще се включи със събитие в празника с концерт за деца и родители на камерен струнен оркестър "Анима" с диригент Георги Зайранов. 

Специално разработената програма ще запознае децата с историята на музиката. Ще мине през класиците и ще достигне до съвременното творчество. Събитието ще се състой в палатката на Детския кът, която е отоплена. Вход е свободен. 

Самия дириген г-н Зайранов ще води това уникално за града събитие. Камерен оркестър "АНИМА" е създаден през 1981 г. от експерта по музика при тогавашния Регионален инспекторат на МОН - Драган Иванчев и е единственият по рода си в цяла България. От м. март 2010 г., поради ликвидиране на регионалните педагогически центрове, "Анима" премина към община Варна. 

В състава свирят 20-24 иструменталисти, които работят предимно като учители по музика в общообразователните и специализирани училища на гр. Варна. Всички те имат завършено висше музикално-педагогическо образование. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).