Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Момче от Варна донесе исторически за страната ни златен медал
Автор: Екип Varna24.bg 14:13 / 23.04.2024Коментари (0)4227
© Dunavmost
Виктор Кожухаров е възпитаник на МГ Русе, а Радостин Чонев - на МГ Варна

Българските студенти в Оксфордския университет Виктор Кожухаров и Радостин Чонев, заедно със своя съотборник Харис Лънг от Хонконг, спечелиха исторически златен медал на престижната Международна олимпиада по програмиране за колежани (ICPC), чието 46-то издание се проведе от 14 до 19 април в Луксор, Египет, съобщи Dunavmost.

Това са първите златни медали, завоювани някога от българи в ежегодното състезание за студенти, известно още като “олимпийските игри" в областта на програмирането.

За Оксфорд постижението е най-високото за всички времена от началото на олимпиадата през 1970 година. Това е и историческия първи златен медал на английски университет в състезание по програмиране за студенти.

Международна олимпиада по информатика (ICPC) е най-старото, най-голямото и най-престижното състезание в света, което привлича най-добрите студенти, изучаващи компютърни науки. Те преминават през оспорвани регионални квалификации, за да достигнат до световния финал, където отбори от по трима студенти се състезават в решаването на 11 сложни алгоритмични задачи в рамките на 5 часа. Състезателите работят заедно на един компютър. Отборите, които решат най-много задачи с най-малко опити и в най-кратко време, се обявяват за победители. Медали получават само първите 12 отбора, като 4 от тях са златни, 4 сребърни и 4 бронзови.

През изминалата година, на регионалните състезания са участвали над 40 000 колежани от 111 страни и 3450 университета от целия свят. За финала в Египет се квалифицираха 124 отбора от шест континента.

Златният медал, завоюван от Виктор, Радостин и Харис от Оксфордския университет, нареди отбора на изключителното първо място в Европа за 2023 г. Успехът доказа отново водещата позиция на учебното заведение сред европейските университети в областта на компютърните науки, както и добрата основа на обучението по състезателно програмиране в нашата страна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: