Момичета не ходели на училище, за да не ги откраднат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:54 / 22.10.2014
846
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Отец Паисий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Момичета от малцинствени райони доскоро не ходели на училище, защото семействата им се страхували да не ги откраднат. Това било насадено мнение в ромските общества, сподели директорът на ОУ "Отец Паисий" Петър Попов. Той участва в кръгла маса с публично представяне на проект за интеграция на ромските деца.

В момента обаче Попов констатира силно намаляване броя на отпадналите от училище ученици. В неговото училище това са не повече от 2-3 бройки за определен випуск през всяка от последните години. Участниците са 6-има ученици от неговото училище и още толкова от ОУ "Добри Войников" в село Каменар. С децата работи по проект Българо-германската асоциация "Свети Андрей", като в основата е дирекция "Образование" към община Варна, стана ясно на обсъждането. По проекта е имало много екскурзии, хранене на учениците, интересен учебен процес и занимания, които да ги ангажират извън традиционната среда, с която са свикнали.

Стана дума за финансирането при подобни проекти, което никога не е достатъчно. От ръководството на "Отец Паисий" изразиха мнение, че голям проблем има с придвижването на групите учещи. Заради наредбите за безопасност не може да се използва градският транспорт, а организиран. Процедурата е дълга и сложна, чака се специално разрешение и затова училищните ръководства избягват да я прилагат и лишават учениците от пътувания дори в рамките на града.

Тинка Бозова от Регионалния исторически музей - Варна, предложи да се вземат мерки за безплатен достъп на деца от малцинствата във варненските музеи. От страна на преподавателите стана дума, че и тогава групите трябва да са организирани. Дори трудовото обучение е било третирано като детски труд, коментира директорът. Тогава той получи предложение да работи с неправителствения сектор в подобни случаи.

Представянето е част от отчета на детски градини и училища по общински образователни програми, провеждани през 2014 г., съобщават от дирекция "Образование, младежки дейности и спорт".

Следващата инициатива е образователен уъркшоп "Заедно в различието за успешната интеграция на децата от различните етнически групи в предучилищна възраст", организиран от педагогическите екипи на ЦДГ №38 "Ян Бибиян" и ОДЗ №14 "Дружба". Събитието отбелязва успешното приключване на проект със същото име. Целта е да се демонстрират креативни методи, нетрадиционни форми и съвременни образователни ресурси за осигуряване на подкрепяща среда за интеграцията на децата билингви.

За гости на кръгла маса и уъркшопа са поканени ученици, представители на различни институции, НПО, директори на детски градини и училища, педагогически съветници и родители.

И двата проекта са реализирани по програмата на община Варна за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).