Моряк от отвлечения кораб е в Психиатрията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:31 / 11.07.2009
1018
В дневния стационар на Психиатрията в МБАЛ „Св. Марина" е настанен член от българския екипаж на отвлечения преди време кораб от сомалийски пирати „Malaspina Castle". От болницата само потвърдиха, че при тях има такъв човек. „Целият екипаж, както и този пациент, са преживели сериозен стрес, който е довел до необходимостта да бъде потърсена специализирана помощ", каза ръководителят на психиатричните клиники в здравното заведение доц. д-р Риналдо Шишков. Той допълни още, че в дневния стационар няма определен период на лечение на настанените там. Здравното заведение осигурява медикаментите, а услугата се ползва, докато има нужда от нея. „На нас ни заплащат по 500 лв. за преминал пациент, независимо от периода на лечение. Лекарствените препарати, които се ползват, в голямата си част се реимбурсират от здравната каса", допълни още той.

Знам, че един от екипажа има психични проблеми, каза и представителят на фирмата оператор "B Navi" кап. Цветан Гъдев. Той добави, че 2 пъти вече е водил разговори с болния моряк за здравословното му състояние. При последния им контакт е имало уговорка той да се свърже с Гъдев, за да каже какво му е необходимо. Морякът обаче така и не е потърсил шефа на фирмата впоследствие. Гъдев категорично заяви, че за проблема е информирана и централата на компанията в Италия. Всички са загрижени и са готови да окажат съдействие, да поемат лечението на пострадалия, както и на всички останали от екипажа, които имат нужда от това. По думите на морския началник, обаче никой към момента не е представил задължителните за това документи като амбулаторени листи и изследвания. Той добави, че сега чакат влезлият за лечение на психично разстройство да представи изискуемите книжа, за да решат какво ще правят. Ние имаме и законовото, и моралното задължение да се погрижим за тези хора, но те така и не се научиха, че има определени изисквания и рапорти, за да може това да стане, коментира шефът на „B Navi".

От думите на Гъдев стана ясно, че по случая действат адвокати на двете страни. Той уточни, че болният е един от онези, които искаха да съдят компанията, неудовлетворени от предложените им обезщетения заради дните, прекарани в плен. Да търсят по съдебен ред правата си за по-високи компенсации решиха четирима от шестнайсетте българи на борда на "Malaspina Castle". Плавателният съд беше похитен от сомалийските пирати в началото на април, а екипажът остана в плен повече от месец. За това време хората са нееднократно плашени с разстрел и саморазправа. Още при завръщането им Гъдев обяви, че компанията ще направи необходимите тестове и ще поеме лечението на моряците, но по думите му, в последствие част от тях отказаха да контактуват с него.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
11.05.2010 Пирати отвлякоха български танкер с 15 души екипаж
08.05.2010 Моряците от кораба “Сейнт Джеймс парк” гладуват
06.05.2010 Отписа ли Зодиак 13-те пленени български моряци?
06.05.2010 Пленените моряци на кораба „Сейнт Джеймс Парк” на ръба на оцеляването
03.06.2009 Четирима от "Маласпина Касъл" скочиха за по-големи обезщетения
27.05.2009 Капитан Матеев: Вземаха от заплатата ми пари за бедните сомалийски деца
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).