Мъж изпадна в кома и алергичен шок след ужилване от оса

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:33 / 18.08.2015
3221
50-годишен мъж е бил настанен в клиниката по  токсикология към Военоморска болница в критично състояние след ужилване от оса, съобщи за Varna24.bg шефът на Клиниката доц. Снежана Златева. 

Човекът бил полазен от насекомото, докато шофирал в колата си. Мъжът знаел, че е алергичен и успял да спре навреме и информира случаен минувач, че е станал жертва на жилото и може всеки момент да изпадне в безсъзнание. Така и станало, а случайният минувач веднага потърсил медицинска помощ.

Пострадалият бил настанен в токсикологията в алергичен шок и кома, с двигателна недостатъчност. След като е включен на апаратна вентилация е изведен от критичното състояние.

"Този човек е бил наясно, че е алергичен и последствията може да са фатални. Още през 2007 г. той е имал сходен случай и отново е лежал в шок в болница след ухапване от оса. От тогава дълги години носел в себе си спринцовка и ампула с кортизон. С времето се е поразсеял и престанал да е толкова стриктен. Затова се е оказал неподготвен при последния случай и е извадил късмет с човекът, който му е помогнал", коментира доц. Златева. 

Тя сподели, че са зачестили като цяло случаите на ужилване от стършели, пчели и оси. Само вчера в звеното във Военноморската болница са приети петима пострадали от опасните насекоми, а част от случаите са били доста сериозни.

В Клиниката през последните дни по спешност са приети и баща и син, нападнати от стършели, докато събирали бръшлян в гората. След намесата на токсиколозите двамата мъже са стабилизирани и изписани.

Доц. Златева предупреди, че е добре хората, които знаят че са алергични да са запасени с таблетки кортизон или ампули адреналин при по-сериозните случаи. Адреналинът може да се сложи като инжекция подкожно или да се накапе под езика.
Полезен е и съветът на доц. Златева хората, които имат проблем да носят бележка, с която да информират, че са алергични, в случай, че не успеят да го изрекат навреме и бъдат задушени от алергичният пристъп. По думите й, в подобни ситуации и пет минути могат да бъдат фатални.

 Обикновено на хората, които имат алергия към ужилването от оси и пчели първо им прилошава, но много бързо могат да изпаднат в безсъзнание. 


Доц. Златева посъветва всеки родител, който има притеснения дали детето му има алергия към даден вид насекоми да потърси алерголог, за да се направят необходимите изследвания и се предприеме терапия в случай на нужда. 


Много малчугани към втората си годинка развиват алергия към ухапване от комари, което с израстването отшумява. За да са спокойни родителите на такива деца обаче е добре да се консултират със специалист дали това не е предпоставка и за алергия към ужилването на пчели и оси.

Доц. Златева съобщи, че освен ухапвания от опасни насекоми при тях в последните десетина дни са постъпили и множество пациенти с интоксикации от предозиране с медикаменти или след употреба на различни препарати и дори антифриз. Тя коментира, че това са жени на средна възраст, които са искали да сложат край на живота си.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).