Музикален поклон към Владигеров и Енеску в Градската галерия на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:14 / 17.07.2019
2324
Музиканти от висока класа свързват в проект две от иконите в изкуството на ХХ век на България и Румъния. Концертът на Струнен квартет "Добри Христов“ от Варна с един от най-успешните ни цигулари – Димитър Буров, заедно с Тодор Николов - цигулка, Огнян Константинов – виола и Теодора Атанасова – виолончело, ще почете двамата композитори на 19 юли в Градската художествена галерия.

За музикантската общност у нас тази година преминава под знака на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. На 19 юли годишнината ще бъде отбелязана в Градската художествена галерия на Варна с неговия единствен Струнен квартет. Рядко изпълняваната творба ще представи варненският струнен квартет "Добри Христов“ в състав: Красимир Щерев, цигулка, Евгения Паскова, цигулка, Румяна Петрова, виола, и Ваня Николчева, виолончело.

Димитър Буров ще води ансамбъла в Струнния октет на Джордже Енеску. Той обича да се връща в родна Варна и да екзалтира публиката край морето с класата на своето музициране, получило признание с множество международни награди и солови участия по европейските сцени. В октета заедно с квартет "Добри Христов“ ще се включат още Тодор Николов - цигулка, Огнян Константинов – виола и Теодора Атанасова – виолончело.

Джордже Енеску е знаменит пианист, цигулар, диригент и композитор, смятан за най-добрия румънски автор, истинска легенда на румънската музика. Той не напуска Букурещ по време на две войни, композира, свири и развива румънската съвременна музика. Заради него в Румъния гастролират имена като Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Лев Оборин. След установяване на комунистическата власт Енеску емигрира в Париж, където продължава да твори до края на живота си. 

"Този проект е мост между един от нашите най-велики автори – Панчо Владигеров, и безспорно най-известния румънски композитор Джордже Енеску – споделя Руми Петрова от квартет "Добри Христов“. -  Интересното е, че двамата са живели и творили в почти едно и също време. Но октетът на Енеску, който ще прозвучи във втората част на концерта, е писан, когато той е бил много млад, може би 19-20-годишен, докато квартетът на Владигеров е от 1940 г., когато той вече е бил утвърден композитор. В концерта на 19 юли октетът надгражда квартета –започваме този концерт като четирима изпълнители, които творят заедно, а после към нас се присъединяват още четирима "квартетисти“,  също като нас ентусиазирани и влюбени в камерната музика. С някои от колегите сме свирили многократно – във Варна често си партнираме с Димитър Буров в най-различни проекти, но за октета ще има и нови за варненската сцена музиканти: цигуларят Тодор Николов и виолончелистката Теодора Атанасова. Виолистът Огнян Константинов е член на квартет Големинов и първа виола на Ансамбъл Софийски Солисти, а също и утвърден преподавател в Музикалната Академия в София.  С нетърпение очакваме да представим във Варна Владигеров и Енеску. Това е една творческа среща на осем утвърдени камерни музиканти. И двете произведения са голямо техническо предизвикателство към инструменталните умения на изпълнителите, и може би заради това се изпълняват рядко - напълно незаслужено, защото музиката е великолепна. Доколкото ми е известно, квартета и октета ще бъдат изпълнени за първи път във Варна. Фестивалът "Варненско лято“ е един елитен форум, който заслужава да има такива проекти, а ние като музиканти обичаме предизвикателствата.“


Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).