Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Музикалната лаборатория "Варненско лято" утвърждава пробивни млади имена
Автор: Екип на Varna24.bg 08:25 / 27.07.2022Коментари (0)838
©
Яна Бурова
Ценен от познавачите и търсачите на пробиващи на международната сцена таланти, модулът  “Музикална лаборатория" на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ ще изкушава с интерпретациите на артисти, вече окрилени от добрия прием по европейските сцени.

На 26 юли от 19.00 ч. в Градската художествена галерия ще се представи трио "Сапиаче" в състав Алваро Коллао Леон - саксофон, Евгения Радославова – пиано и утвърдения Матиас Гредлер – виолончело. Австрийското трио има вкус към откриването на музикални бисери, с които да изненада публиката. Точно такава е и програмата в първата им изява на варненска сцена. Меломаните ще чуят творба на саксофониста Алваро Коллао Леон, а в програмата ще прозвучат също романтични композиции на авторите от средата на ХIХ до средата на ХХ век Ернест Блох и Макс Брух, както и шедьоври на Нино Рота, украсил с музика филми на Фелини, Висконти и Дзефирели от златната ера на италианското кино. Ще бъдат изпълнени също композиции на Албена Петрович Врачанска – българска авторка, която от години твори в Люксембург.

На 28 юли от 19 ч., също в Градската художествена галерия е клавирният рецитал на Галин Ганчев. Международният музикален фестивал "Варненско лято“ продължава линията да отваря сцената си за дебют на млади варненци, които получават музикалното си образование в престижни европейски академии. Сред тях е пианистът Галин Ганчев, студент в Кралската академия за музика в Лондон. За дебюта си на фестивалната сцена в родния град той е подбрал изискана френска програма. Той ще изпълни свои интерпретации на шедьоври на бароковия колос Жан-Филип Рамо, на знаковите имена на романтизма Габриел Форе и Еманюел Шабрие, и на знаменитите Морис Равел и Цезар Франк. Младият пианист има в репертоара си над 130 произведения от барок до съвременни композиции. Солира на значими събития и фестивали, сред които е и откриването на Европейския музикален фестивал Варна под палката на Мартин Георгиев. Печели първа награда в конкурса на Оксфорд мюзик фестивал и има редица солови рецитали у нас и в чужбина. 

На 30 юли от 19.00 часа в Градската художествена галерия на Варна цигуларката Яна Бурова и пианистката Сибила Константинова ще изпълнят три сонати за цигулка и пиано от композиторите Бетовен, Бодуров и Бабаджанян. Двете инструменталистки търсят творби на композитори, по-малко познати на българската публика, каквато е сонатата за цигулка и пиано от Арно Бабаджанян. Тя е композирана през 1959 и е посветена на Дмитрий Шостакович. Избрали са тази творба заради музикалната палитра, през която преминава арменският композитор и която е предизвикателство за изпълнителите. Това ще е първото изпълнение  на сонатата в България. Премиера ще бъде и изпълнението на сонатата за цигулка и пиано на Димитър Бодуров, който е многопалитрен в своето творчество. Творбата е написана през 2012 г., но версията за цигулка и пиано е специално адаптирана за този дует. Базирана е върху фолклорен лайтмотив, който от игрив танц се трансформира в сериозен диалог, после в ламент и накрая отново в танц. Ще прозвучи и Бетовеновата соната №2 в ла мажор за цигулка и пиано в три части, една чаровна и светла соната, композирана през 1797—98 (заедно със сонати №1 и№3) и посветена на Антонио Салиери. 

Повече: https://varnasummerfest.org








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Съдебна реформа
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: