На 30 март откриват Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 20.03.2018
1811
На 30 март от 10:00 ч. в Концертната зала ДОЛ “Черноморски“, СОК "Камчия", ще  бъде  открито  двадесет и четвъртото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов" – Варна,  2018 г. за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. Организатор на конкурса е Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, гр. Варна, със съдействието и финансовото обезпечаване от община Варна и РУО –Варна, в партньорство със СОК "Камчия“. По традиция се  провежда  под патронажа на кмета  на гр. Варна.

Целта му е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби. Участниците от  трета възрастова група в разделите "Индивидуални изпълнители – народно пеене, гайди, кавали, тамбури и гъдулки“, класира ли се на първо, второ и трето място ще получат едногодишни стипендии.

В настоящото издание заявки за участие са подали  над  280 участници от градовете: Варна, Велико Търново, Тетевен, Перник, Дряново, Пордим, Провадия, Шумен, Разград, Сунгурларе, Монтана, Търговище, Генерал Тошево, София, Добрич, Сливен, Плевен, Котел, Нови пазар, Силистра, Пловдив, Карлово, с. Черни Вит (обл. Ловеч), Русе и др.  Участниците ще се състезават  в две категории и пет раздела: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Журито, което  ще  оценява изпълненията тази година, е в  състав: председател - Димитър Христов Христов – гл. диригент на народен оркестър при БНР, композитор, и членове - Петьо Костадинов Петров – оркестрант в оркестъра на БНР, Ангел Тодоров Добрев – преподавател, композитор и солист в оркестъра на БНР, Костадин Генчев Костадинов – аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – продуцент в БНР, диригент на хор "Ваня Монева“, Евелина Спасова Христова – певица, солистка на "Мистерията на българските гласове“ и "Ева квартет“, Дарина Славчева Славова – певица, солистка на ФА "Тракия“, гр. Пловдив, вокален педагог и етномузиколог.

Ще бъдат връчени  първа, втора и трета награда във всяка  категория и група. Специалните награди са:  награда на кмета на град Варна;  награда на ЦПЛР - ОДК, гр. Варна "Диньо Маринов" за най-добър  гайдар;  награда за  най-добър музикален педагог; награда  на  Българско национално радио -  запис в Радио Варна; награда на Национален дворец на децата - гр. София; награда на продуцента на БНР - Ваня Монева; награда на диригента на оркестъра на БНР-Димитър Христов.  Всеки участник ще получи грамота за   участие.

В рамките на конкурса ще се проведе теоретична конференция. Конкурсната  програма е на 30, 31март и 1 април в Концертна зала и Музикален салон на ДОЛ "Черноморски“, СОК "Камчия".

На 1 април от 13:00 ч. в Концертна зала ще се проведе галаконцерт и  награждаване  на лауреатите на конкурса.

Две поредни години Детският фолклорен конкурс "Диньо Маринов" е  събитие на град Варна в раздел "Работа с деца и младежи", а дните  на провеждането на конкурса се превръщат в своеобразен празник  на българската народна музика. Нека гражданите и гостите на Варна да бъдат публика на младите фолклорни таланти на България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).