На среща във Варна математици обявиха, че ще има нов метод на преподаване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:44 / 03.11.2016
986
Преди броени дни в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование - Варна се проведе семинар с 24-ма експерти поматематика и информатика от всички области в страната, който беше посветен на обучението по математика и информатика.

Едни от основните теми, обект на дискусия по време на събитието, бяха рекордно ниските резултати, отчетени на тазгодишните матури, причините за това и как този проблем да бъде решен в най-кратък срок. 

Експертите припомниха, че през 2016-та от общо 53 212 кандидат-гимназисти, 3881 са получили крайна оценка "слаб", като този брой е почти два пъти по-голям от миналогодишния, а резултатите са най-лошите от седем години насам. За сметка на това, пълните шестици по математика са едва 37.

"Отговорност на преподавателите е да адаптират материала според възможностите на децата в класа. Ролята на учителите се засилва. Те трябва да бъдат мотивирани да повишават квалификацията си, да използват нетрадиционни, интерактивни методи в часоветеси" -каза Маня Манева - главен експерт в дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

Експертите участваха и в квалификационни курсове  "Стратегии за учебно мотивиране" с лектор проф. д.п.н. Николай Колишев; "Използване на облак технологиите в работата на експерта" с лектори: гл. ас. д-р Елена Колева, ас. Севдалина Георгиева и "Създаване на креативна мотивираща среда в часовете по математика и информационни технологии" с лектор Вяра Николова. 

"В момента, имайки предвид с какви темпове се развиват света и науката около нас, достъпът до информация, който всяко дете има, шаблонната системата, по която продължават да се обучават учениците в училище води до голо запаметяване, бърза умора и отегчение, кратко запомняне и забравяне, голям обем на домашни работи, които не се изпълняват, апатия, бездействие, дори обезверяване в собствените възможности както у учениците, така и у преподавателите", сподели Вяра Николова - сертифициран Сугестопедагог, собственик и преподавател по математика в Учебен център "Материка", гр. Варна. 

"Училището не трябва да е място, където подготвяме детето за бъдещия живот, тъй като то е самият живот. Живот, в който ученикът усвоява основни знания и умения, но и формира отношението си към всичко, което го заобикаля, изграждайки ценностната си система. Но това може да се постигне само с помощта на учител, който дарява своите ученици с усещането за сигурност и любов, стабилизира чувството им за самоценност, подхранва позитивна мотивация за работа и изгражда среда за адекватна самостоятелна изява на всяко дете, отчитайки че той има сериозен потенциал и енергия да постигне своите "върхове", допълва Николова.

Семинарът завърши с поставени високи цели като всички експерти бяха единодушни, че новото време, в което живеем изисква осъвременяване на методите за обучение, подготовка на изцяло нова методология и не на последно място, воля у учителите да променят установената форма на преподаване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).