Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Национална кръгла маса, посветена на правораздаването, се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 16.06.2022Коментари (0)591
©
Национална кръгла маса на тема "15 години административно правораздаване в България – проблеми и перспективи“ се проведе днес, като съорганизатори на събитието са катедра "Правни науки“ от Икономически университет – Варна, Научноизследователския институт към ИУ и Административен съд – Варна. Домакинът на събитието – ИУ – Варна, в лицето на доц. д-р Андрияна Андреева – ръководител на катедра "Правни науки“, откри форума. С приветствия към участниците и гостите се обърнаха проф. Ст. Стоянов – гл. секретар и представител на академичното ръководство на ИУ - Варна и Председателят на Административен съд – Варна – г-жа Елена Янакиева. В своето обръщение към присъстващите в Зала 1 на ИУ – Варна  и към присъединилите се към форума чрез онлайн платформата, съдия Янакиева акцентира върху факта, че тази година административните съдилища в България навършват 15 години от създаването си и това е една от най-значимите реформи в нашата съдебна система, след приемането на Конституцията на България през 1991 г. "Днес ролята на административните съдилища остава ключова за демократичната държава, като непрекъснато се развива и обогатява. Основната ни цел остава гарантирането на правата и законните интереси на гражданите и на юридическите лица при взаимоотношенията им с държавните органи. Също така е важен и съдебният контрол върху избори и референдуми, обществени поръчки и конфликт на интереси, както и защитата на конкуренцията“ – подчерта Председателят на Варненския административен съд.  Г-жа Елена Янакиева изрази своята благодарност към съорганизаторите и домакини на събитието, както и към всички гости и участници във форума.

Пленарните доклади на Кръглата маса изнесоха проф. д-р Мария Нейкова, на тема: "15 години административно правораздаване в България - проблеми и перспективи“ и Председателят на Административен съд – Варна – Елена Янакиева, на тема : "Дейността на Административен съд Варна през 15-те години на съществуването му“. С доклади във форума участваха и съдиите от Административен съд – Варна - Дарина Рачева, д-р Марияна Ширванян, Таня Димитрова и Валентин Пушевски – съдия в Районен съд – Варна. Докладите на всички участници в Националната кръгла маса ще бъдат издадени в специален сборник, посветен на 15-годишнината от създаването на административните съдилища в България.

След приключване на Националната кръгла маса, Председателят на Административен съд – Варна изрази увереност, че срещата на теорията и практиката и на днешния форум ще ни даде следваща отправна точка към утвърждаване на административното правораздаване като гарант за демокрацията и върховенството на закона.

Като гости на Кръглата маса днес бяха поканени и присъстваха ученици от Варненска търговска гимназия с техния преподавател по право г-жа Зорница Любчева. Административен съд – Варна работи вече 6 учебни години с единадесетокласници от ВТГ по Образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Проведената днес Кръгла маса е част от събитията, които организира и провежда Административен съд – Варна в партньорство с Икономически университет – Варна, посветени на 15-годишнината от създаването на административните съдилища.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: