Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Националната Рибарска Мрежа ще проведе научен форум и обучение във Варна
Автор: Пламена Николова 14:38 / 18.08.2021Коментари (0)1296
©
На 26.08.2021 г. от 10:00 часа в гр. Варна, хотел "Черно море“, конферентна зала "Черно море“, ще се проведе работна среща на Националната Рибарска Мрежа с представители на науката. Темата на форума е "Справяне с предизвикателствата пред рибарството и аквакултурите в контекста на екологичния преход“.

Програмата ще продължи на 27.08.2021 г. от 10:00 часа с обучение на тема "Управление на риска при изпълнение, отчитане и мониторинг на проекти по Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 и подхода "Водено от общностите местно развитие“.

Работната среща на 26.08.2021 г. има за цел да събере на едно място представители на сектор "Рибарство и аквакултури“, Местни инициативни рибарски групи, академичната общност, екологични организации, местната и централната администрация и други заинтересовани страни, в търсене на решения за справяне с предизвикателствата пред рибарството и аквакултурите в контекста на екологичния преход, както и да подкрепи изграждането на експертна мрежа за приложни научни изследвания и иновации за устойчиво развитие на рибарските райони в България.

Срещата ще бъде открита от г-н Стоян Котов, директор на дирекция "Морско дело и рибарство“, Министерство на земеделието, храните и горите.

В първия тематичен панел "Екологично устойчиви риболовни дейности“ ще бъдат разгледани важни теми за развитието на сектора, свързани със селективността на риболовните уреди и оценката на видовото разнообразие и популациите на стопански ценни риби, в съответствие с целите на Зелената сделка и новата стратегия на ЕС за биоразнообразието.

Вторият тематичен панел е посветен на устойчивите дейности, свързани с аквакултурите. В рамките на следобедната част на програмата ще се разгледат и обсъдят теми, свързани с контрола на безопасността на храните и проследяване качеството на рибата и рибните продукти, както и възможностите за отглеждане на марикултури от есетрови и други местни видове, в светлината на екологичната мрежа Натура 2000. Предвид целенасочената подкрепа за сектора на водораслите, залегнала в Европейската зелена сделка и Стратегическите насоки на ЕС за аквакултурите, програмата на мероприятието включва и представяне на международния опит при отглеждането на морски водорасли, като целта е да се продължат обсъжданията и да се обединят усилията за развитие на сектора на водораслите в България.

По време на третия тематичен панел ще бъдат представени добри практики и примери за проекти, подпомагащи екологичния преход в рибарските райони. Срещата ще завърши с традиционното за форумите на Националната Рибарска Мрежа нетуъркинг мероприятие, целящо да насърчи сътрудничеството между заинтересованите страни и работата в мрежа. 

Гост-лектори на събитието ще бъдат доц. д-р Виолин Райков и доц. д-р Петя Иванова от Института по океанология към БАН, д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на риба и рибни продукти БГ Фиш, представители на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Участие в срещата ще вземат още представители на дирекция "Морско дело и рибарство“, Министерство на земеделието, храните и горите, Местни инициативни рибарски групи и други заинтересовани страни от устойчивото развитие на рибарските райони в България.  

Обучението на 27.08.2021 г. има за цел да повиши капацитета на заинтересованите страни за изпълнение, отчитане и мониторинг на проекти, финансирани чрез ЕФМДР и ПМДР 2014-2020. По време на обучението ще бъдат разгледани важни практически аспекти за успешното изпълнение на проекти по програмата, вкл. управление на риска при провеждането на процедури по ПМС 160/2016, основни изисквания при отчитането и мониторинга на проекти, одити и нередности по ПМДР 2014-2020. Гост-лектори в обучението ще бъдат представители на дирекция "Рибарство и аквакултури“, ДФ "Земеделие“ – РА и експерти в областта на мониторинга и одита на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Детайлната програма за двете мероприятия е публикувана на интернет страницата на Националната Рибарска Мрежа: https://nrmbg.com/proekt-na-programa-sybitia-na-nacionalnata-ribarska-mreja-varna 

Участието в събитията на Националната Рибарска Мрежа е безплатно, но изисква предварителна онлайн регистрация на адрес: https://forms.gle/iZh4UdsvXuooViJa7

Събитията се реализират с подкрепата на Европейския фонд за морско дело и рибарство и Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 на Министерство на земеделието, храните и горите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: