Над 140 деца от яслите и градините във Варна са на специален хранителен режим

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:50 / 25.01.2019
2430
Над 140 деца от детските ясли и градини във Варна са на специален хранителен режим. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Варна Анастасия Георгиева, директор на Дирекция "Здравеопазване“. Тя допълни, че в детските ясли на територията на Варна има 35 деца на специален хранителен режим, а в детските градини децата са 114.

"По закон в училищата няма задължително хранене. Там най-често то се осъществява от фирми, които самото училище избира“, каза Анастасия Георгиева и допълни, че режимите, по които се хранят децата, са четири. Първият е безказеинов, вторият е безглутенов, третият е смесен безказеинов и безглутенов, а четвъртият е най- ограничен и той е  безказеинов, безглутенов, с ограничение на риба, яйца и цитруси, уточни Анастасия Георгиева. Всеки директор на детска ясла или детска градина обяснява на родителите какъв е начинът за  кандидатстване, за да може детето да бъде записано за хранене на специален режим, допълни експертът.

"За да могат децата да се хранят по тези хранителни режими, родителите трябва да предоставят необходимите документи в детската клиника в УМБАЛ "Св. Марина“. Там екип от експерти и представител на дирекция "Здравеопазване“  разглеждат тези заявления от родителите. Съответната комисия преценява на каква диета да бъде детето. След това документите се връщат към нас с конкретната диета, която трябва да спазва детето“, уточни Анастасия Георгиева.

Експертът допълни, че храненето се приготвя в кухненските блокове на детската ясла или градина. Менюто е изготвено от диетолог. По отношение на заплащането Анастасия Георгиева уточни, че родителите трябва да заплатят само таксата за посещение на детска ясла и детска градина. Храненията, които се осигуряват за деня, са четири – закуска, късна закуска, обяд и следобедна закуска.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).