Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 50 деца се включиха в първото лятно творческо ателие в библиотеката
Автор: Екип Varna24.bg 13:21 / 06.07.2016Коментари (0)717
© Черно море
Над 50 деца се включиха в първото лятно творческо ателие в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков".

Различни креативни занятия ще разнообразяват учениците през целия месец юли. По време на първата проява децата изработваха бухалчета от хартия и оцветяваха керамични фигурки на животни.

Голяма част от малките творци споделиха, че са посещавали творческите ателиета в библиотеката и в предишните им издания. 

"Страхотно е, че децата се връщат. Вече се познаваме добре с тях, приятели сме и се радваме всеки път, когато се видим. Много е хубаво, че те следят с интерес проявите в библиотеката и още за първото от летните ни ателиета има толкова посетители. Полагаме големи усилия, за да им измислим интересни занимания. Ние самите не сме завършили художествено училище, но черпим идеи от книгите в отдел "Изкуство". Обогатяваме се, докато подготвяме ателиетата, с всяка година знаем и можем повече", разказа за в. "Черно море" Росица Тодорова - завеждащ отдел "Изкуство" в РБ "Пенчо Славейков". 

"Много обичам да рисувам, така се успокоявам" - сподели една от малките посетителки на творческото ателие - Никол на 9 години. "Харесва ми, че в библиотеката ни предлагат разнообразни занимания, аз и в свободното си време обикновено рисувам или чета" - каза 11-годишният Мирослав. "По принцип идвам тук, за да си взимам книги, но откакто разбрах за творческите ателиета ги посещавам всяка година и следя кога ще започнат" - обясни Иван - Александър, също на 11 години. "Идвам за втора или трета година, всеки път много се забавлявам тук и намирам нови приятели" - призна 11-годишният Андрей. 9-годишната Йоана беше откровена, че за първи път идва на творческо ателие в отдел "Изкуство", но много старателно оцветяваше своята фигурка - "вероятно рис", както тя самата я определи.

Малката чаровница бързо разчупи ледовете и не пропусна да се похвали, че е спечелила второ място в България на рисувателно състезание, където е участвала с картина на нос Калиакра.

"Искаме да възпитаме децата в усет към красивото. Радваме се, че по време на нашите ателиета те обръщат внимание на това, че с ръцете си и с подръчни материали могат да сътворят най-невероятни неща. В предишните работилнички направихме много красиви 3D пъзели от хартия. Решихме да съчетаем нашите занимания с 3D моделирането, което предлагат колегите в Американската читалня с 3D-писалка и 3D-принтер. В никакъв случай не се противопоставяме на новите технологии, но искахме да покажем на децата, че те не са всичко, че могат да покажат креативност и с подръчни средства" - отбеляза Росица Тодорова.

Тя разказа още, че в отдел "Изкуство" подготвят и презентации за различни стилове и течения в изкуството. Нивото им е съобразено с възрастта на децата, които са включени в групата. Подобни презентации могат да бъдат изготвени за всяка организирана група, която подаде заявка. До момента от отдел "Изкуство" са ги реализирали с деца от творческо ателие, но биха могли да работят с всяко училище, което прояви интерес. "Правили сме тази занимания на тема египетско изкуство, гръцко изкуство, импресионизъм. Първо показваме презентацията, след това даваме на децата всички книги на тази тема, които съхраняваме в библиотеката. Те правят свои творби в съответния стил и накрая завършваме с изложба. Малките автори много се гордеят да покажат произведенията си пред родители и учители" - допълни Росица Тодорова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: