Над 800 участници събра Пети Черноморски симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:43 / 12.04.2017
1792
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В периода 06-09 април 2017 г. се проведе петото издание на Черноморски симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината.

Събитието е съвместна инициатива на МУ-Варна и студентите от Студентски съвет към МУ-Варна, Асоциацията на студентите по медицина в България- Варна, Асоциацията на студентите по дентална медицина- Варна и Асоциацията на студентите по фармация- Варна. Тази година рекорден брой млади учени взеха участие - над 800 от различни специалности и държави. Бъдещите специалисти имаха възможност да демонстрират своите академични и презентационни способности и личния си принос към науката.


Събитието бе открито с тържествена церемония, на която заместник-ректорът по учебната дейност на МУ-Варна, проф. д-р Албена Керековска поздрави присъстващите. Деканът на Факултета по медицина към МУ-Варна и председател на Регионална колегия на Български лекарски съюз - Варна - проф. д-р Радослав Радев връчи почетен знак и благодарствена грамота от името на съсловната организация на медиците в България на проф. Вадим Пищик - заместник- декан на Факултета по медицина към Първи държавен медицински университет в Санкт Петербург, Русия, и гост-лектор на събитието.

Още през първия ден на форума бе проведена и уникална по рода си, предавана на живо хирургична операция. Проф. Пищик, заедно с екип от УМБАЛ "Св. Марина", изпълниха торакоскопска процедура по отстраняване на карцином от бял дроб на пациент. Участниците в конференцията имаха възможност да проследят протичането на операцията и да зададат своите въпроси.

По време на симпозиума се проведоха и сесии по фармакологични науки, ортопедия, предклинични и парамедични науки, клинична медицина и дентална медицина, а в края на програмата за участниците бяха подготвени различни уъркшопове с практическа насоченост: ултразвуково обучение, 3Д анатомия, имунофлуресцентна микроскопия, приготвяне на имунофлуресцентни и хистохимични препарати, кардиохирургия, букална цитонамазка и ендоскопска хирургия.

Младите учени представиха своите разработки на сесии по клинична медицина, сърдечно-съдови болести, лечение на доброкачествени и злокачествени новообразувания.

Гост-лекторите на форума представиха интересни беседи пред участниците. Проф. Пищик изнесе лекция на тема "Формиране на бъдещето на неинвазивната гръдна хирургия във и извън операционната зала". Проф. Игор Резник - ръководител на сектор по трансплантации на костен мозък и имунотерапия към Университетска болница Хадаса, Йерусалим, запозна участниците със своята лекция на тема "Трансплантация на хематопоетични стволови клетки при пациенти с нехематологични и незлокачествени заболявания".

В заключителния ден на форума бяха включени и сесии по лабораторна медицина, клинична медицина, педиатрия, гинекология, фармакологични науки и предклинични дисциплини.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).