Намаляват криминалните престъпления във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:52 / 08.03.2017
926
През 2016 година в териториалните подразделения на ОД на МВР - Варна са регистрирани 7007 криминални престъпления. В сравнение с регистрираните 7239 престъпления за 2015г., през 2016-та те са с 232 по-малко. 

На обществени места са регистрирани 4373 престъпления, като най-голям е делът им в централната част на град Варна - 1497 престъпления, т.е. 34 % от общия им брой.

От края на 2013 г. насам е налице тенденция на снижение на общото ниво на престъпността. За втора поредна година регистрираните престъпления на територията на Варненска област са под 8000. Трябва да се отбележи и още един факт - отчетените в края на 2016 г. 7007 криминални престъпления са най-ниската стойност от 2000-та година насам, т.е. през последните 17 години. 

Положителен е и фактът, че снижението на престъпността е характерно за територията на целия град Варна. Добрите резултати са плод на подобрената оперативно-издирвателна работа, ефективната организация по опазване на обществения ред и много доброто взаимодействие с Община Варна, районните администрации, Прокуратурата и Съда. И всичко това на фона на една целогодишно сложна и динамична оперативна обстановка. 

На общия положителен фон на състоянието на престъпността се откроява и един негативен факт - проблемът с ефективното противодействие, превенцията и ръста на престъпността в малките населени места и отдалечените от областния център райони е проблем за цялата страна и е видно, че Варненски регион не прави изключение от тази тенденция. В различна степен ръст на извършените престъпления се отчита на териториите, обслужвани от РУ Девня - 3,5 % ; РУ Провадия - 4,0 % и Четвърто РУ - 8,0 %.

По отношение структурата на престъпността се отчита снижение както при престъпленията против личността, така и при имуществените престъпления.

Регистрираните 131 грабежа, 3597 кражби на имущество и 264 посегателства над МПС, също както и посоченото по-горе за общото ниво на престъпността, са най-ниските стойности през последните 17 години. 

Намалението при грабежите е 37,0 %. Снижението е характерно за територията на цялата област, но особено в централната част, на територията обслужвана от Първо РУ, то достига до 60 % в сравнение с 2015 г. Ежедневните и целенасочени действия в тази насока допринасят изключително за сигурността и спокойствието на жителите и туристите, предвид, че в централните райони са съсредоточени голяма част от историческите и културни забележителности.
Общо за територията на Варненска област се отчита намаление на домовите кражби с близо 10 %. За запазване на тази тенденция и предвид изострената чувствителност на обществото към този вид престъпления, е наложително да продължи ежедневната активна оперативна работа и прилагането на адекватни на особеностите на всеки район превантивни охранителни мерки, с цел максимално ограничаване на тези посегателства и разкриване на извършените такива. 

Статистическите данни в края на 2016 г. сочат завишение от 25 % на кражбите на вещи и части от МПС. Регистрираните посегателства са 565. Най-уязвимите места за извършване на тези престъпления са междублоковите пространства и неохраняемите места за паркиране. 

За 2016 г. общата разкриваемост на криминалните престъпления е 38,6 %. В края на 2015 г. тя е била 34,2 %. Подобрението на резултатите в края на отчения период е с над 4 пункта. От 2011 г., постигнатият в края на 2016 г. показател от 38,6 % е най-добрият в последните 6 години. 

През изминалия отчетен период са разкрити и 820 криминални престъпления, извършени в минали години.

Посоченото по-горе чувствително подобрение на общата разкриваемост през последните две години се дължи в най-голяма степен на повишената ефективност на работа в структурите на ОДМВР - Варна, обслужващи територията на град Варна и прилежащите вилни зони. 

По линия "противодействие на разпространението на наркотични вещества" се запазва тенденцията от предходни години. Канабисът е най-разпространеният наркотик. През 2016 г. по линия "наркотици" са образувани 367 досъдебни производства и 104 бързи производства. Спрямо 2015 г. досъдебните производства са с 31 повече, а бързите - с 63 повече.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).