Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Намаляват криминалните престъпления във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:52 / 08.03.2017Коментари (0)901
© Varna24.bg
През 2016 година в териториалните подразделения на ОД на МВР - Варна са регистрирани 7007 криминални престъпления. В сравнение с регистрираните 7239 престъпления за 2015г., през 2016-та те са с 232 по-малко. 

На обществени места са регистрирани 4373 престъпления, като най-голям е делът им в централната част на град Варна - 1497 престъпления, т.е. 34 % от общия им брой.

От края на 2013 г. насам е налице тенденция на снижение на общото ниво на престъпността. За втора поредна година регистрираните престъпления на територията на Варненска област са под 8000. Трябва да се отбележи и още един факт - отчетените в края на 2016 г. 7007 криминални престъпления са най-ниската стойност от 2000-та година насам, т.е. през последните 17 години. 

Положителен е и фактът, че снижението на престъпността е характерно за територията на целия град Варна. Добрите резултати са плод на подобрената оперативно-издирвателна работа, ефективната организация по опазване на обществения ред и много доброто взаимодействие с Община Варна, районните администрации, Прокуратурата и Съда. И всичко това на фона на една целогодишно сложна и динамична оперативна обстановка. 

На общия положителен фон на състоянието на престъпността се откроява и един негативен факт - проблемът с ефективното противодействие, превенцията и ръста на престъпността в малките населени места и отдалечените от областния център райони е проблем за цялата страна и е видно, че Варненски регион не прави изключение от тази тенденция. В различна степен ръст на извършените престъпления се отчита на териториите, обслужвани от РУ Девня - 3,5 % ; РУ Провадия - 4,0 % и Четвърто РУ - 8,0 %.

По отношение структурата на престъпността се отчита снижение както при престъпленията против личността, така и при имуществените престъпления.

Регистрираните 131 грабежа, 3597 кражби на имущество и 264 посегателства над МПС, също както и посоченото по-горе за общото ниво на престъпността, са най-ниските стойности през последните 17 години. 

Намалението при грабежите е 37,0 %. Снижението е характерно за територията на цялата област, но особено в централната част, на територията обслужвана от Първо РУ, то достига до 60 % в сравнение с 2015 г. Ежедневните и целенасочени действия в тази насока допринасят изключително за сигурността и спокойствието на жителите и туристите, предвид, че в централните райони са съсредоточени голяма част от историческите и културни забележителности.
Общо за територията на Варненска област се отчита намаление на домовите кражби с близо 10 %. За запазване на тази тенденция и предвид изострената чувствителност на обществото към този вид престъпления, е наложително да продължи ежедневната активна оперативна работа и прилагането на адекватни на особеностите на всеки район превантивни охранителни мерки, с цел максимално ограничаване на тези посегателства и разкриване на извършените такива. 

Статистическите данни в края на 2016 г. сочат завишение от 25 % на кражбите на вещи и части от МПС. Регистрираните посегателства са 565. Най-уязвимите места за извършване на тези престъпления са междублоковите пространства и неохраняемите места за паркиране. 

За 2016 г. общата разкриваемост на криминалните престъпления е 38,6 %. В края на 2015 г. тя е била 34,2 %. Подобрението на резултатите в края на отчения период е с над 4 пункта. От 2011 г., постигнатият в края на 2016 г. показател от 38,6 % е най-добрият в последните 6 години. 

През изминалия отчетен период са разкрити и 820 криминални престъпления, извършени в минали години.

Посоченото по-горе чувствително подобрение на общата разкриваемост през последните две години се дължи в най-голяма степен на повишената ефективност на работа в структурите на ОДМВР - Варна, обслужващи територията на град Варна и прилежащите вилни зони. 

По линия "противодействие на разпространението на наркотични вещества" се запазва тенденцията от предходни години. Канабисът е най-разпространеният наркотик. През 2016 г. по линия "наркотици" са образувани 367 досъдебни производства и 104 бързи производства. Спрямо 2015 г. досъдебните производства са с 31 повече, а бързите - с 63 повече.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: