Направиха нова болнична стая за деца с рядко заболяване във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:54 / 27.04.2012
5232
Новата болнична стая в детското отделение на в "МБАЛ Св. Марина" е за деца болни от рядкото заболяване муковисцидоза. Стаята е създадена с доброволната Коледна дарителска акция на младежите доброволци от "Делфините" - PTPI International, Фондация Деца на Балканите и родители на деца болни от рядкото смъртоносно заболяване.

Младите "делфини" откликнаха първи на нуждите на страдащите от муковисцидоза деца и изработиха и продадоха стотици картички по Коледа , за да съберат пари за ремонта на стаята в детското отделение. Помогнаха им две доброволки от Полша и Германия по програмата "Европейска доброволческа служба" и учениците на Езиков център "Виста". Събрани бяха 12 700 лева, с които се ремонтират още две стаи в детски болници - стая за игра в "Света Анна" - вече е готова и предстои откриване и стая за дневен престой на деца, болни от диабет в "Света Марина". Благодарение на тях малките пациенти ще имат шанса за по-кратки болнични престои.

Муковисцидозата е генетично заболяване, при което белите дробове са особено уязвими към инфекции и чести пневмонии. Продължителността на живота на пациентите в България е три пъти по-ниска от тази в Европа. Децата с муковисцидоза у нас често не доживяват абитуриентския си бал, докато в другите държави учат, работят, създават семейства.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).