Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Напредва изграждането на новия уникален басейн в Морско училище
Автор: Пламена Николова 14:45 / 16.06.2021Коментари (0)6412
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Напредва изграждането на модерния дълбоководен басейн във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров". Вече е положена основата на бъдещото мащабно съоръжение, видя репортер на Varna24.bg.

Припомняме, че строежът стартира официално на 1 март тази година, а първият етап от изграждането на басейна трябва да бъде завършен в рамките на една година.

"Основната функция на басейна ще бъде в него да бъдат отработвани широк спектър морски спасителни операции, както и да се осигури подготовката на водолазите от ВМС и силите за специални операции на българската армия. Предвидено е в басейна да бъде изградено и едно съоръжение за спускане на аварирал хеликоптер, което е необходимо за подготовката на пилотите от военноморските и военновъздушните сили. Подобна подготовка би трябвало да преминават и всички, които работят на платформи в газодобивната промишленост", съобщи при първата копка флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, началник на Морско училище.

Дълбочината на басейна ще бъде между 2,5 и 5 метра, за да могат да се отработват целия спектър от подводните операции и действия.

Басейнът ще има класическите размери на 25-метров плувен басейн, така че в останалото време да осигурява плувната подготовка на обучаемите в Морско училище. 

Средствата за изграждането на басейна са осигурени от Министерство на отбраната и са на стойност 3,2 млн.лв. за първата фаза. Тези средства не включват монтирането на хеликоптерната кабина, която ще бъде монтирана допълнително по друг проект с отделно финансиране. 

"В някаква степен идеята за басейна е взаимствана от подобно съоръжение, което има в най-модерния турски морски университет. Подобно на нашите колеги от Турция в този басейн ще има възможности за генериране на вълни с височина до 1 метър, светкавици, затъмняване на басейна, създаване на условия за действия в мъгла. Идеята е да бъдат симулирани целия спектър от неблагоприятни условия в морето. Както и другия басейн граждани също ще могат да се възползват от новата придобивка, в него ще могат да тренират отбори по синхронно плуване и водна топка", допълни адм. Медникаров.  

Както в съседния басейн, който беше отворен след основен ремонт в края на 2019 г., и тук ще могат едновременно да тренират около 60 човека.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: