Назрява скандал заради строежа на ромски къщи във Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
15:34 / 04.09.2012
1824
Анкетни карти за свободни общински парцели, на които могат да бъдат построени жилища за роми, ще попълват кметовете от Варненска област. Допитването е част от плана за действие по изпълнение на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012 - 2020) и съдържа близо 30 въпроса, предаде Дарик. Те са разделени в шест групи и освен за теренната готовност търсят информация за капацитета за застрояване, наличието на инфраструктура, устройственото планиране, броя на социалните жилища в населените места и приблизителния бюджет за изграждане на нови.

Кметовете са получили въпросника от областния управител на Варна Данчо Симеонов и трябва да изпратят отговорите си до 25 септември. Анкетата заедно с писмото на губернатора, в което се посочва, че въпросната информация се изисква от Министерски съвет, бяха разпространени от ВМРО-Варна. Оттам твърдят, че същите карти са изпратени на всички кметове в страната.

Заради строителство на цигански къщи "воеводите" ще сезират Комисията за защита от дискриминацията. "Това е един и излишен и синекурен орган, но според законодателството ни трябва да се обърнем към него. И аз нямам жилище, но никой не ми строи", коментира зам.-председателят на партията Костадин Костадинов.

Според Искрен Веселинов от Център за демографска политика стратегията за интегриране на ромите разделя нацията, давайки привилегии по етнически признак. В документа дефиницията за "роми" била "българските граждани в уязвимо социално-икономическо положение, които се самоопределят като роми, и гражданите в сходна ситуация, които околното население определя като такива, независимо от начина на тяхното самоопределяне".

"Строейки гета, България ще се превърне в държава, провеждаща сегрегация", добави още Веселинов.

От ВМРО са подготвили плакати с писмото на областния управител на Варна, които ще разлепят в целия град и в близкото село с преобладаващо ромско население Каменар. Неговите жители преди година организираха подписка против заселването на цигани от гетото в морския град "Максуда".

"Воеводите" заплашиха с протести, ако започне строителството на ромски жилища.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).