Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Не достигат коремни хирурзи в МБАЛ "Св. Анна", стресът и натоварването сред причините
Автор: Пламена Николова 12:42 / 14.11.2019Коментари (0)2019
©
Илюстрация
Не достигат коремни хирурзи в МБАЛ "Св. Анна", а стресът и натоварването са сред основните причини за дефицита, сподели за Varna24.bg д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на болницата. 

"От времето, в което сме поели болницата до настоящия момент фонда за възнаграждения се е вдигнал с около 220 000 лв. Това се дължи на увеличаване парите за минималната работна заплата и особено на увеличаване на възнагражденията на сестрите. Сега в последните месеци започнахме да увеличаваме и на лекарите. При нас сме решили въпроса, като сестрите са на категории и вземат между 750 и 780 основна заплата и още сигурно възнаграждение между 200 и 300 лева според натовареността на отделението, там където имаме голям дефицит.

Дефицит на сестри има във всички направления и във всички болници. В началото бяха най-дефицитни реаниматорите и сестрите в реанимация, тежък труд, ниско заплатен. Сега напоследък се оформи друга тенденция, според която като дефицитни се оформят коремните хирурзи, тези, които са на първия фронт.

Школата е много добра, нашите хирурзи са търсени навсякъде. Вече само ентусиазма не стига, това е изключително тежък труд и колегите дори не се интересуват вече от пари, колкото да работят нормално.

В тези специалности на спешната хирургия в останалите страни работят млади хора, а тук възрастта е над 50 години. Стресът е огромен, а хирурзите ни искат нормални условия на работа. След няколко години работа е трудно да ги задържим, въпреки, че в последните два месеца заплатите са вдигнати двойно. За четири месеца напуснаха четирима и от 30 човека, които са необходими имаме 23.

МБАЛ "Св. Анна" поема цялата хирургична спешност на Варна и областта, между 5 и 10
©
Д-р Красимир Петров
човека се приемат на нощно дежурство и средно между две и три са тежките операции. Представете си сметка за каква амортизация става въпрос и как този човек ще бъде мотивиран и задържан да работи.

При сестрите е същата работа. Те имат 35 болни, спешни болни, не с хронични заболявания, а прясно оперирани. За жалост постоянно са подложени на оплаквания, някои от които са основателни, други не. Всичко това води до амортизация. Годишно през спешния център на болницата минават между 90 000 и 100 000 пациенти, а се приемат около 35 000 пациенти. В останалите отделения имаме добър състав, нямаме необходимост от лекари.

А иначе липсата в здравеопазването продължава. От едната страна е липсата на достатъчно средства и липса на достатъчно професионализъм, а от другата страна е липса на достатъчно разбиране и достатъчна благодарност", коментира д-р Петров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: