"Не на шистовия газ" събра 6 000 подписа във Варна за 3 седмици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
12:04 / 20.09.2011
3197
Само за три седмици от началото на информационната кампания на ПП "Атака" във Варна са събрани над 6 000 подписа срещу добива и проучването за шистов газ в България.

Припомняме, че на 29 август местната структура на националистите в морската ни столица стартира информационна кампания за опасностите за околната среда, криеща технологията за добив на шистов газ. Кампанията е като отговор на липсата на достатъчно информация по въпроса в медиите.

"Първоначално инициативата ни беше с чисто информационна цел. Големият интерес обаче наложи и събирането на подписи. Хората идваха, запознаваха си и питаха къде да се подпишат", посочи народният представител и кандидат за кмет на Варна от ПП "Атака" Димитър Карбов.

"Самият факт, че за толкова кратко време събрахме над 6 000 подписа говори сам по себе си за интереса на варненската общественост към темата", каза Карбов.

Като отговор на твърдението на министър председателя Бойко Борисов, че протеста срещу шистовия газ е политическа поръчка, Димитър Карбов заяви, че ПП "Атака" ще приключи с тази тема след стартирането на предизборната кампания.
"Не искаме да превръщаме един толкова сериозен въпрос в предизборна тема. След изборите ще продължим борбата посредством общинските си съветници", каза още той.

В Общински съвет - Варна "Атака" ще последва примера на колегите си от Добрич и ще предизвика местен реферндум "за" и "против" добива и проучването за шистов газ.
Предвижда се още информационната кампания да се разшири и да обхване всички райони на града.

"Кампания провеждаме само във Варна, тъй като Североизточна България е най-застрашена от тази технология и тук хората трябва да са най-добре информирани за опасността. Далеч сме от мисълта обаче, че темата е само регионална. На национално равнище лидерът ни Волен Сидеров първи постави въпроса, което предизвика дебати и въпроси в парламента, но отговор така и не бе даден, което е показателно", каза в тази връзка кандидата за кмет Димитър Карбов.

По думите му България трябва да следва примера на утвърдени демокрации, като Великобритания и Франция, а не този на Полша, където шистов газ се извлича в най-неплодородните и най-лишени от природни водни масиви райони.

"Оказа се, че у нас напротив най-плодородните и вододайни зони попадат там, където е най-голямата вероятна концентрация на шистов газ. В този смисъл поведението на МОСВ по въпроса е непростимо неадекватно", каза още Карбов.


Виж коментарите (4)

Още по темата (47):
07.07.2022 Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение за добив на газ с възложител "Русгеоком БГ" ЕАД
16.04.2021 ИК "За чиста България": От едно дело зависи дали Добруджа ще бъде
унищожена!
24.09.2014 Пореден протест във Варна срещу добива на шистов газ
07.09.2014 Протест във Варна срещу шистовия газ
26.03.2014 Родни експерти: Шистовият газ е единственият изход от кризата
05.06.2013 Румънци посрещнаха с българския химн протестиращи нашенци срещу шистовия
газ
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).