Недомислица в градоустройството на Варна вкарва инвалиди в капан

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
11:11 / 02.05.2012
2102
На поредната недомислица в градоустройството на Варна стават свидетели всички, преминали по все още ремонтиращата се ул. "Царевец". На пръв поглед, макар и незавършена, отсечката от бул. "Осми приморски полк" до ул. "Генерал Колев" изглежда перфектно. С новичък асфалт, хубави, високи тротоари от двете страни на платното, по които автомобили трудно ще успеят да паркират. Положителните неща обаче свършват дотук. Стигайки до доста натовареното кръстовище с булеварда, отличните впечатления бързо биват заличени от две островчета. Макар и малки, те са достатъчно големи, за да пъхнат прът в колелото на похвалите към общината и изпълнителя на проекта и най-вече към неговия проектант.

В съответствие с последните тенденции за достъпност на средата, а и с нормативните изисквания към новото строителство, тротоарите са скосени тук-там в близост до платното, за да могат майките с колички и инвалидите лесно да преодоляват високите бордюри. Дотук добре. Инвалидът или майката слиза от тротоара на платното и - о, ужас. Сега вече се сблъсква със сериозното предизвикателство. За да продължи по пътя си, трябва да мине през едно от въпросните островчета. Вместо удобно от двете му страни да има също подходи за колички, там се издига малка стена от бордюри. При това, както вече споменахме, те са доста височки. Инвалидите и майките с колички трябва да ги преодолеят доста бързо, защото те са на платното, където минават коли. Така единствената им алтернатива остава да заобиколят островчето или от страна на улицата, където, както вече отбелязахме се движат автомобили, или от страна на булеварда, където освен коли минават, и то доста често, и автобуси. Това "упражнение" се повтаря два пъти заради двете островчета, които са по трасето. Засега движението по улицата е ограничено и майките по-спокойно обикалят островчетата. Притеснението им обаче е, че скоро пътят ще бъде пуснат.

Той се ремонтира с пари от оперативната програма "Регионално развитие", по която общината е спечелила проект за близо 5 млн. лв. за цялостната реконструкция на северното платно на ул. "Царевец" - от бул. "Осми приморски полк" до ул. "Ген. Колев". Той трябва да приключи в средата на юли.

Ако беше нещо старо, нямаше да е толкова възмутително. Проблемът обаче е, че това се прави сега и пак някой не е вложил и капка мисъл, възмущава се Дарина Стоянова, която трябва да минава по трасето с 5-месечното си бебе поне по два пъти на ден, за да стигне до близката автобусна спирка. Тя призова общината недомислицата да бъде бързо коригирана, преди някой гордо да отреже лентичката на обекта и да се похвали колко много добри неща се вършат за града. "Все още улицата не е асфалтирана, тротоарите не са напълно приключени и имат възможност безболезнено да оправят това недоразумение", отбеляза тя.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (3)

Още по темата (228):
20.01.2013 Хората от Евксиноград излязоха на протест заради високите данъци
03.12.2012 Възлагат изработката на 5 подробни устройствени плана във Варна
18.10.2012 Грандиозни проекти за пешеходните зони на Варна
17.10.2012 Близо 400 000 лв. дължи общината на авторския колектив на ОУП на Варна
19.09.2012 Утвърдиха трите основни зони за градско възстановяване и развитие на Варна
19.09.2012 Обсъждат трите зони за развитие на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).