Нов проект за патронажна грижа във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:31 / 03.01.2023
2299
Нов проект за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания стартира от тази година във Варна. "Грижата за уязвимите групи ще продължи и с новия проект, по който Община Варна вече е одобрена", обясни за Радио Варна Ивелина Кирилова, ръководител на проекта.

От днес стартира работа и е осигурено финансиране по проекта за грижа за възрастни и лица с увреждания. "Дейностите са същите като тези по тригодишния проект за патронажна грижа, но обхватът ще бъде по-голям. Ще бъдат включени и нови хора, но потребителите, които до момента са ползвали услугите, остават", допълни Кирилова.

Тригодишният проект е на стойност над 2 млн лв., отчете Кирилова. "За една година сме обхванали 512 лица. Услугата е търсена, необходима. Обслужваме възрастни хора и лицата с увреждания в техните частни домове. За мен това е една модерна услуга, която трябва да има развитие в бъдеще", каза още Ивелина Кирилова.

Над 2000 лица бяха обхванати от проекта "Патронажна грижа +“, който се реализира през 2022 година, по приоритетна ос "Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19“ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“. Проектът предостави интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на възрастни хора и на лица с увреждания, както и подкрепа за лица, ползващи социални услуги.

Проектът се реализира в две направления.

По първото направление - патронажна грижа, екип от специалисти и помощен персонал с обща численост 44 човека осигуриха здравно-социални услуги за 512 лица – хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване и лица поставени под карантина.

По второто направление са изпълнени мерки за опазване на здравето на 1 091 потребители на социални услуги - домове за стари хора, центрове за настаняване от семеен тип, центрове за социална рехабилитация и интеграция и други. За предоставянето им са били ангажирани 434 души персонал. Закупена е допълнителна компютърна техника – 65 лаптопа и 9 настолни компютъра, за предоставяне, при необходимост, на услугите дистанционно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).