Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нови 6 деца изоставени само за месец в дома във Виница
Автор: Екип Varna24.bg 20:06 / 27.05.2012Коментари (0)1109
Нови 6 деца са настанени в Дома за медикосоциални грижи (ДМСГ) в кв. "Виница" през април, научи в. "Черно море" от директора д-р Стефка Джанкова. Те са пристигнали директно от варненските родилни отделения или с полицейска закрила. В момента в дома отглеждаме 151 деца до 3-годишна възраст, а в началото на годината бяха само 120, каза още д-р Джанкова. Обяснението е в икономическата криза, която принуждава майки, предимно от ромското малцинство, да изоставят децата си. Бебетата могат да бъдат настанени за отглеждане само тук, защото на този етап няма друго подходящо място с алтернативни услуги и медицинско обслужване. Според стратегията за деинституционализация домове като този във "Виница" следва да хлопнат кепенци най-късно до 2025 г. На практика те няма да бъдат затворени, ще се променят кардинално функциите им, като ще се предлагат различни алтернативни услуги под формата на дневни центрове. Основното условие обаче е децата в домовете да станат значително по-малко. Статистиката през годините за ДМСГ във "Виница" показва, че там броят на настанените бебета на практика не пада под 100. А за да се предлагат алтернативни услуги за всички, би трябвало да останат около 50.

Имам много идеи за обогатяване на услугите, от които се нуждаят децата, всичко е въпрос на време. Една от тях например е да създадем занималня за деца с малки увреждания, която ще облекчи много родителите им, обясни д-р Джанкова.

От началото на годината 11 деца от дома са осиновени, като само за 1 от тях са намерени родители в чужбина. Останалите се отглеждат в български семейства. Процедурите по осиновяване не се бавят благодарение на активната работа и нормативните промени в тази насока. Интересът на българина към осиновяванията продължава да е много силен, новото е, че той се ориентира все по-смело към изоставените деца от ромски произход, показва практиката.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Бедствено положение по Южното Черноморие
Неправилно паркиране във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: