Обещават ни нов Аспарухов мост до 2015-а, но с неясен източник на финансиране

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
11:15 / 25.01.2012
7371
Изграждането на нов мост над канала, който да дублира функциите на Аспарухов мост, е залегнало във финалния вариант на стратегията за управление на общинската собственост, който е публикуван на сайта на общината. В документа, който веднъж вече беше върнат за доработване след унищожителна критика от общински съветници от БСП, не се посочват никакви допълнителни подробности по проекта.

Още на пръв поглед прави впечатление, че липсва каквото и да е уточнение дали парите за новия мост ще дойдат от държавата, или ще бъдат търсени от ЕС. Не е уточнено също така дали целта на амбициозния проект е просто да се разтовари от трафика сегашната транспортна връзка между централната част на Варна и район "Аспарухово", или да бъде част от по-значима транспортна отсечка. Последното е от голямо значение заради различните гледни точки къде е най-удачно да бъде разположен мостът с оглед на бъдещата магистрала "Черно море", която макар и да не е сред приоритетите на настоящото правителство, все някога ще бъде изградена.

Сред приоритетите по отношение на уличната инфраструктура стратегията за управление на общинската собственост предвижда да се постигне цялост на ринговото движение по булевардите "Левски" и "Христо Смирненски", както и разширение на ул. "Девня". Впечатление прави и фактът, че за състоянието на настилките в града е дадена оценка, че са в добро състояние, но с уговорката, че тя се отнася за "основните булеварди и главните улици".

Реанимират проект за подземен паркинг

Провалилият се на няколко пъти проект за изграждане на етажен паркинг на мястото на съществуващия в момента до сградата на община Варна отново ще бъде поставен като цел и през този мандат на местната власт. Това личи от проекта на стратегията за управление на общинската собственост до 2015-а. До този момент общината е правила няколко опита през минали години да бъде изградено съоръжението, но те винаги са удряли на камък. Първоначално срещу етажния паркинг възроптаха жителите на съседните блокове, които заведоха дела срещу местната власт. По-късно те бяха спечелени от общината, но пък Общинският съвет не постигна съгласие по условията, при които съоръжението трябваше да бъде изградено на концесия. Причината бяха опасенията на съветниците от БСП в предния Общински съвет, че сделката е неизгодна за общината. В новата стратегия за управление на общинската собственост няма друго предложение за изграждане на етажен паркинг.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (9)

Още по темата (14):
15.06.2020 Кметът: Изграждането на АМ "Хемус" и АМ "Черно море" ще даде тласък на проекта за втори Аспарухов мост
30.04.2019 Кметът потвърди: Варна ще има втори Аспарухов мост!
25.04.2019 Премиерът не спести коментар и за градежа на втори Аспарухов мост
12.04.2019 Николай Нанков: Раничко е още за втори Аспарухов мост, нека да оправим АМ "Хемус"
26.03.2019 Варненци искат вторият Аспарухов мост да е готов до 2030 г.
07.03.2019 Варна може да има втори Аспарухов мост с пари от еврофондовете
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).