Обезлюдяване заплашва общините в областта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:46 / 24.02.2017
925
Във всички общини във Варненска област без Варна и Аврен има тенденция към обезлюдяване. Това се посочва в отчетния доклад на БЧК за периода 2013 - 2016 година. Рязко се влошават показателите за демографско развитие в последните 6 години за общините Ветрино(намаление с 14%), Провадия(с 9,8%), Девня и Долни чифлик(с 5,3%), Вълчи дол(с 4,4%), Дългопол(с 4%). За БЧК - Варна, тези данни показват необходимост от разширяване на вида и обхвата на социалните услуги като домашна грижа, обществени трапезарии и други, се казва в доклада, цитиран от "Черно море".

Най-високи са показателите за икономическо развитие на общините Варна и Девня, в които е съсредоточена 85% от бизнес дейността на областта. Останалите са с твърде малък принос за регионалната икономика, което се отразява негативно върху заетостта и доходите, генерира миграционни процеси и други. За БЧК това означава приоритетна подкрепа чрез програми, проекти и кампании за социално-помощна дейност като "Хранителната програма", "Топъл обяд за деца от социално-слаби семейства", дарителски кампании за продукти, дрехи и други, се посочва още в отчетния доклад.

Между 9 000 и 11 000 души в областта получават целеви помощи за отопление, 300 - 400 души годишно - еднократна помощ при инциденти. Хората с увреждания са 33 475, от които 1 424 деца. 75 851 са отпуснатите добавки за социална интеграция. Голяма част от хората, които ги получават, се нуждаят от социални услуги и психосоциална подкрепа, в това число за социално включване, за които се обръщат и към структурите на БЧК. Според доклада действащите към момента социални услуги(над 60) са крайно недостатъчни за потребностите на хората с увреждания, самотните възрастни, напусналите институции и други.

Тенденцията за устойчива уязвимост на населението в областта предопределя приоритетите на БЧК - Варна, както и социалното партньорство с държавните, общинските и НПО организации. Социално-помощната дейност ще продължи да обхваща проекти и програми за натурално и парично подпомагане, както и за развиване и подкрепа на социални услуги, се казва още в отчетния доклад на областната червенокръстка организация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).