Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Областният: Заразени с чума прасета вероятно са по фризерите, дано не станат на суджуци
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 05.09.2018Коментари (0)7141
©
Очаква се доклад на Европейската комисия за установеното огнище на африканска чума при домашни свине в село Тутраканци, община Провадия. Това обяви Стоян Пасев, областен управител на Варна.

Той коментира, че по официални сметки умъртвените животни в село Тутраканци са 90, но по непотвърдена информация в нощта преди евтаназията и загробването на животните, в селото за заклани около 50 прасета, които са вероятно по фризерите. "Идеята е това месо да не стане на суджуци, които да бъдат раздадени на близки и заразата да се разпространи“, посочи Стоян Пасев за "Фокус".

Той съобщи, че първите проби от домашните прасета в село Бозвелийско са отрицателни. "Първите проби от прасетата в село Бозвелийско са отрицателни за вируса на африканска чума при домашни свине, но карантината за областта остава в следващите 30 дни. В 3-километровата зона карантината е 40 дни. Има забрана за изнасяне на живи животни, фуражи и месни продукти от селото“, добави Стоян Пасев

По думите му в началото на следващата седмица предстои повторно вземане на проби от животните в село Бозвелийско, тъй като инкубационният период на заболяването е 14 дни и е възможно в този инкубационен период пробата да бъде отрицателна. Стоян Пасев подчерта, че полицейското присъствие остава.

Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна и служители от община Провадия до късно снощи са били на терен, за да бъдат взети проби от всички животни в селото, за да се установи дали има разпространение на африканска чума по свинете.

Село Бозвелийско попада в обявената 3-километрова зона около установеното огнище на болестта в село Тутраканци. Полицейското присъствие в зоната остава, докато отрицателните резултати не се потвърдят от вторите проби. Забранено е изнасянето на живи животни, фуражи и месни продукти от селото.

От Българската агенция по безопасност на храните припомниха, че африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отрасъла свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни.



Още по темата: общо новини по темата: 31
08.12.2021 »
06.08.2020 »
09.01.2020 »
27.08.2019 »
23.08.2019 »
22.08.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: