Областният управител на Варна: Ще сезираме Европейската прокуратура за ремонта на училище "Димчо Дебелянов"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:25 / 01.04.2022
7117
Ще пренасочим преписката за ремонта на училище "Димчо Дебелянов" във Варна към Европейската прокуратура веднага щом Окръжна прокуратура във Варна се произнесе по проверката, започната от Икономическа полиция по случая. Това каза на брифинг днес областният управител на Варна Благомир Коцев, предаде репортер на Varna24.bg

Изявлението бе по повод на некачествения ремонт на сградата на училището, извършен с 2,6 млн.лв., отпуснати по европейски проект. 

Стана ясно, че вече е открита управителката на двете фирми, извършили ремонта, "Рич 5" и "Гепи 7" - Стоянка Стоянова. 

"Към нас се обърнаха от ръководството на училището, за да ни сезират за некачествения ремонт", обясни областният управител.

Ето какво сподели по време на срещата директорът на училището Калина Нушева:

"Държа да подчертая на първо място, че по никакъв начин не търсим политически скандал, а само решение на проблема. Директор съм на училището от 2015 г. През 2017 г. получих уведомление от Община Варна, че трябва да преместим учениците заради предстоящ ремонт. Така децата бяха разпределени в 3 училища, в четири сгради според възрастта им. Същинските ремонтни работи започнаха през април 2018 г. 

На 14 май 2018 г. подадох първата докладна към ръководителя на проекта на база наблюденията ми върху строително-ремонтните дейности. До 18 март 2022 г. сме подали общо 55 докладни и информация за ремонта. 

Сградата бе въведена в експлоатация на 13 септември 2019 г. Аз не фигурирах в комисията по приемането й. На 5 януари 2020 г. подадохме сигнал до Община Варна и пожарна безопасност да надвиснали керемиди към бул. "Христо Ботев".

От тогава досега правим по два пъти дневно огледи в училище с цел да гарантираме максимална безопасност на децата и персонала, както и на преминаващите граждани. 

През 2020 г. бе извършен частичен ремонт. Тогава информирахме за нередности, включително и РЗИ сезирахме за затворена тоалетна и физкултурния салон. На 8 февруари заради силен вятър паднаха керемиди във вътрешния двор. Тогава представители на РДНСК дойдоха на място за оглед. В процедура в момента е изборът на фирма, която да извърши ремонта, а през това време сме изискали официално становище от експерт как да бъде ползвана сградата", обясни днес директорът на училището. 

Стана ясно, че до момента има два отговора от Община Варна по поставения проблем. Инициирана е комисия от представители на РДНС, конструктори, Община Варна и други експерти, но въпреки дадените предписания не са отстранени нередностите. 

Коментар по темата даде и зам.-областният управител Александър Николов.

"Общината твърди, че има форсмажорни обстоятелства заради силния вятър. Проблемите са много. Първо е финансовият, общината отказва да потърси отговорност на изпълнителя по реда на гаранционните условия. Второ, административен. Липсва диалог между институциите. Третият проблем е правен и четвъртият проблем е има ли опасност за живота и здравето на учениците, персонала и гражданите, които минават край сградата". 

Старши комисар Атанас Михов, директор на ОДМВР - Варна, информира, че Икономическа полиция се е самосезирала и тече проверка по случая. Докладът е изпратен до Окръжна прокуратура за образуване на досъдебно производство. 

По време на срещата началникът на РДНСК Варна Кирил Москов потвърди, че се извършва проверка на ремонта, която все още не е приключила.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).