Обществен съвет ще подпомага хората с увреждания във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:04 / 15.03.2017
866
Варненското предприятие "Успех" осигурява работа на хора с увреждания. Съществува вече 61 години. В момента в цеха за електроинсталационни изделия работят около 30 души със зрителни увреждания. Продукцията им, макар и качествена, не може да бъде конкурентна, затова е необходима подкрепа от страна на държавата и Общината. Една от възможностите е Общественият съвет, сформиран към Община Варна.
Варна, съобщава БНТ.

За хората с увреждания социалните предприятия са почти единствена възможност за работа. Адаптирането на работните места обаче изисква допълнителни инвестиции. По-ниската производителност се компенсира с качество по Българския държавен стандарт, но това прави продукцията неконкурентна - това сочи опитът на варненското предприятие "Успех". Стоян Ганев има 47 години стаж тук, 32 години вече работи в предприятието и Магдалена Христова. И двамата не са оптимисти.

Стоян Ганев: "Много работи се промениха и то промениха се в отрицателна посока. Преди работеха 1400 човека, сега сме 5-6 човека, просто Съюзът на слепите, управлението няма желание да развива производството."

Магдалена Христова: "Може би трябва да се подпомогнем отстрани."

Предприятията като "Успех" участват наравно с всички останали при кандидатстване по обществени поръчки, затова ръководството търси други решения за осигуряване на държавна подкрепа. Възможности за подкрепа и интеграция има и на общинско ниво, затова във Варна беше възстановена работата на Обществения съвет за интеграция на хората с увреждания и след окончателното му сформиране, той трябва да заработи през месец май.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).