Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината объркала сметките за боклука
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 23.01.2012Коментари (0)1486
© Varna24.bg
Общината волно или неволно сериозно е объркала сметките за боклука, когато подготвяла условията по обществената поръчка за строителството на завод за преработка на битовите отпадъци. Това стана ясно на заседанието на комисията "Финанси и бюджет", където средствата, които община Варна трябва да преведе през тази година на собствениците на завода, бяха увеличени почти с 2 млн. лв. Така общата сума, предвидена за преработка на твърдите битови отпадъци на Варна в завода, построен от "Екоинвсет Асетс", набъбнаха на почти 9 млн. лв. Тези суми за първи път се завъртяха именно на заседанието в събота, без да бъдат обсъждани детайлно в рамките на ресорната комисия "Благоустройство и комунални дейности".

Обяснението на председателя на финансовата комисия Янко Станев под мустак беше, че разчетите са пристигнали едва в петък по обед и сметките са направени в последния момент. Той доста дейно защити числата пред колегите си, като се аргументира с това, че просто Варна генерира повече боклук от първоначално заложения в сключения през 2007 г. договор по обществената поръчка на общината - само 300 тона отпадък на ден. След пускането в експлоатация на инсталациите през лятото на тази година обаче се оказало, че всъщност градът генерира с 61 тона, или 20% повече боклук ежедневно. При първоначалното съставяне на бюджета чиновниците от общината си заложили количества като по договор. Впоследствие обаче от завода ги информирали, че ако администрацията си приготвя само 7,1 млн. лв., те няма да стигнат доникъде. Така се наложило да се разместят и орежат почти всички пера по план-сметка "Чистота". В резултат най-сериозно ще пострада чистенето на междублоковите пространства, паркове, градини, алейки и кошчета за боклук, при които от предвидените 800 000 лв. за дейността бяха оставени само 100 000 лв.

Орязват средствата за Морската, деретата и шахтите

Пари се вземат и от Морската градина, ликвидирането на незаконните сметища, почистването на деретата и шахтите в града. Янко Станев побърза да успокои, че все пак освен количеството фирмата - собственик на завода, е актуализирала и цената, която е намалила с повече от 5 лева на тон. След това обаче тя е била индексирана с процента на инфлацията за няколко години подред и всъщност така и не стана ясно на каква стойност за тон са изчислени така предвидените близо 9 млн. лв. "Не е много изобщо. В сравнение с разходите, които правят останалите общини, плащаме много по-малко", категоричен беше председателят на финансовата комисия. Той даде за пример София, където без завод плащат по 82 лв. за тон отпадък. Накрая Станев заключи, че фалит и криза с боклука засега във Варна няма да има и те се отлагат с няколко години.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 20
22.04.2024 »
04.04.2024 »
02.08.2020 »
15.07.2020 »
08.03.2012 »
08.03.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: