Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината прави рибарско пристанище
Автор: Екип Varna24.bg 10:22 / 26.05.2009Коментари (0)893
© Varna24.bg
В община Варна се работи по идея за създаване на рибарско пристанище. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорта Свилен Крайчев. Целта е да се създаде базов рибарски порт. За това общината може да търси подкрепата на частен инвеститор или да тегли кредит, посочи зам.-кметът. В последствие трябва да се кандидатства с проект по оперативна програма „Рибарство и аквакултури", за да се превърне пристанището в модерно, отговарящо на всички стандарти. Чрез тази схема местната администрация може да заобиколи трудностите, които в момента стоят пред усвояването на предвидените средства от европрограмата. Съгласно заложените условия, пари се отпускат единствено за рехабилитация и модернизация на вече съществуващи пристанища. Във Варна обаче такова рибарско няма. От общината се опитали да узаконят някои от частните кейове под моста, за да може да тръгне програмата. Министерството на транспорта обаче категорично отказало да сътрудничи на местната власт в тази насока, именно с доводите, че съоръженията не са изградени при спазване на нормативите.

Според Крайчев, не е удачен и изборът на изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури" на терен край новия контейнерен терминал. Много било възможно там големите кораби и рибарските лодки да си пречат, особено при сложните маневри.

В търсене на по-подходящ терен Крайчев вече е набелязал такъв на острова под Аспарухов мост. Мястото се намира вляво от новия канал и още в миналото е било предвиждано да изпълнява подобно предназначение, добави зам.-кметът. Той посочи, че дори навремето там е оформено нещо подобно на пристан.

Този терен е резервният вариант, по който и в нашата агенция се мисли, ако не успеем да се преборим за мястото край Максуда, коментира Бейхан Хасанов. Той припомни, че ИАРА дори постигна споразумение с Областна управа - Варна да се подготвят документи за въпросния терен и той да се впише в кадастъра. Заради новия контейнерен терминал обаче от агенцията са силно обезсърчени, че ще получат мястото.

Според Крайчев, новото петно освен модерен рибарски порт може да приюти и база за водни спортове или дори малка яхтена марина. Искане за деактуване на терена и по-активни мерки за реализирането на идеята вероятно зам.-кметът по транспортните въпроси ще предприеме след изборите за нов парламент.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: