Общината въвежда по-високи изисквания към почистването на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:37 / 04.06.2021
2751
Община Варна обяви нова обществена поръчка за сметосъбирането и сметоизвозването във Варна. Тодор Колев, директор на дирекция "Екология и опазване на околната среда" в Община Варна, коментира в интервю за Varna24.bg подробности. 

- Г-н Колев, какво предвижда новата обществена поръчка за боклука?

- Община Варна обяви нова обществена поръчка, която предвижда оптимизиране на броя, вида и разположението на съдовете, при запазване на същия обем или увеличаването му, като се предвидят по-големи, но по-компактни съдове с подобрени функции за съхранение - отваряне, затваряне, защита от разпиляване и течове, подобрен външен вид. Целта е максимално да се избегне разпиляването на смет по улиците.

Предвижда се още оптимизиране на технологията за събиране и транспортиране на съдовете, като това ще става чрез напълно машинно повдигане, изпразване и връщане на съдовете, съкращаване на времето между спиране на автомобила на точката за събиране и потеглянето му след извършените операции, намаляване броя на курсовете, с които се транспортира единица обем до площадката за обезвреждане.

Обществената поръчка е неделима по своята същност и не предвижда райониране, предвид че дейностите по събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване са технологично обвързани помежду си, обосновани са в график, и са свързани със сложна организация на голям материален и човешки ресурс. В тази връзка, с цел качественото изпълнение, дейностите, предмет на поръчката, трябва да бъдат изпълнени от един икономически оператор.

- Срокът на договора е за 5 години. Има ли нови изисквания към изпълнителите?

- Като конкретни изисквания към изпълнителите, Община Варна поставя внедряването на нова, автоматизирана система за събиране и транспортиране на отпадъци, в която се предвижда да се включат различни по размер съдове, поставени/монтирани както наземно (на повърхността), така и подземно или полуподземно.

Основна цел на възложителя е избраната при изпълнението на настоящата поръчка система и нейните елементи да послужат за основа и в рамките на период не по малък от 5 години да бъдат подменени възможно най-голям процент от използваните в момента съдове тип "бобър“ и пластмасови контейнери със съдове и контейнери, които да могат да бъдат обслужвани автоматично.

- Включено ли е изискване за миене на улици и пешеходни зони?

- Да, в дейностите е включено миене с автоцистерна с маркуч на улици, тротоари, площади, спирки на градски транспорт, подлези, велоалеи и др. места за обществено ползване.

Предвидено е и миене с автоцистерна с дюзи на улици и площади, както и миене на местостоянки на съдовете за битови отпадъци, на спирки на градски транспорт, подлези, надлези и други територии за обществено ползване с водоструйка, в т.ч. с добавен обезмаслител и дезинфектант.

- Какъв тип ще бъдат съдовете за отпадъци?

- Съдове за отпадъци са 1,1 м3 и 0,24 м3 с въвеждане на автоматичната система, там където е възможно, ще бъдат заменени до 80 % с контейнери за автоматично обслужване на отпадъци с обем от 2 м3 до 7 м3, съобразно етапи от графика за въвеждане на автоматичната система. Контейнерите от автоматичната система се предлагат с обем 2250, 3000 и 3750 литра.

Подмяната ще премине поетапно по следния график: етап 1 - ще заменим не по-малко от 10 % от общия обем на съществуващите съдове, а именно 726 м3 ; етап 2 - ще заменим не по-малко от 60% от общия обем на съществуващите съдове, а именно 4453.50 м3 - до изтичане на 12 месеца след стартирането на договора; етап 3 - ще заменим не по- малко от 80% (5757.33 м3) от общия обем на съществуващите съдове, а именно 6177.50 м3 – до изтичане на 17 месеца след стартирането на договора. В края на периода при напълно въвеждане на автоматичната система, съдовете от ръчната система също трябва да са нови.

- Има ли във Варна разделно сметосъбиране? Как се контролира?

- Има въведени системи за разделно събиране на масово разпространени отпадъци. Контролът се осъществява чрез извършване на извънредни и планови проверки на обекти, генератори на отпадъци. Предвиждат ли се кампании за гражданите с цел стимулиране на разделното сметосъбиране? Планират и се осъществяват кампании за разделно събиране на опасни отпадъци от бита, както и масово разпространени отпадъци. Предварително се обявяват графиците и местата за събирането им.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
21.01.2022 Мургавелка от "Владиславово": С тия сложните уреди за боклуци безработни ни направиха!
06.10.2021 Презентират по забавен начин новата система за събиране и транспортиране на отпадъци във Варна
27.09.2021 Варна може да се гордее с въвеждането на най-модерната система за събиране и транспортиране на отпадъци
07.07.2021 Въвеждат нова система за сметосъбиране във Варна, край на разпиления боклук по улиците
25.02.2021 Във Варна въвеждат система за автоматизирано обслужване на контейнерите за
смет
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).