Обсъждаха дали Очна болница ще става част от МУ-Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:41 / 15.03.2022
2447
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Бъдещето на Специализираната болница по очни болести във Варна влезе в дневния ред на днешното заседание на комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет. Поводът е предложение на управителя на лечебното заведение проф. Христина Групчева "дяловете на "СБОБАЛ-Варна“ да бъдат предоставени безвъзмездно чрез дарение на Медицинския университет "Проф.д-р Параскев Стоянов“, при условие че се запази предназначението на сградата, собственост на дружеството“. Съветниците решиха да препратят предложението към ресорните дирекции в Община Варна за становище, след което въпросът да бъде разгледан от местния парламент.

Общинската специализирана болница по очни болести преди 2,5 г. години премина под управлението на Медицинския университет, но остана притежание на общината. Всички въпроси, свързани с продажбата или отдаването под наем на части от болницата, както и разпоредителни сделки с материални активи, към момента се реализират само след съгласие на кмета и с решение на Общинския съвет.

Заради лошата материална база в болницата от МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов“ изразиха готовност да извършат ремонтните дейности, но условието им бе да има "правно основание за това, а именно – след предоставяне на висшето училище управлението на сградата на здравното заведение“.

Друго решение от днес е приютът за временно настаняване на жертви на трафик на хора да продължи да се помещава в общински апартамент в ж.к. "Възраждане“. Имотът се предоставя на Националната комисия за борба с трафика на хора за безвъзмездно ползване за 10 години, като поддържането, ремонтите, данъкът върху недвижимия имот и такса битови отпадъци са за сметка на ползвателя.

Съветниците дадоха също съгласието си за продължаване на срока на договора между Община Варна и Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения за безвъзмездно право на ползване на помещения в подблоково пространство в ж.к. "Чайка“, бл. 67. Сдружението управлява ЦСРИ "Чайка“ – утвърдено място за социално включване на младите хора с интелектуални затруднения. През годините базата е многократно реновирана, изградена е рампа за достъп на лицата с увреждания, стана ясно на заседанието.

Дадено бе съгласие на ликвидатора на "Порт Палас“ ЕАД за извършване на действия по  ликвидацията на дружеството и заличаването му от Търговския регистър. Съветниците гласуваха също непродадени машини, оборудване и стопански инвентар, собственост на дружеството в ликвидация "Жилфонд“, да бъдат предоставени на ОП "Управление на проекти и озеленяване“, а няколко стари автомобила да бъдат бракувани.

На днешното заседание беше избран и регистриран одитор на "Градски транспорт“, за разлика от "Обреди“ и "Ученическо и столово хранене“, които останаха без контрольори.

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
30.08.2019 По-добри условия за работа и модерна апаратура в Очна болница след поемане на управлението й от МУ-Варна
01.08.2019 Решено: Очната болница преминава под управлението на МУ-Варна
30.07.2019 Очната болница преминава под управлението на Медицинския университет
17.04.2019 Обсъдиха бъдещето на Очната болница
08.04.2019 Варненка с възхищение и благодарност към екипа на Очна болница
08.04.2019 Очна болница с нов временен управител от днес
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).