Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обсъждат номинациите за почетен гражданин на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:48 / 19.07.2016Коментари (0)939
© Varna24.bg
Шест личности, свързани с Варна, са номинирани за почетни граждани на града. За званието, което по традиция се присъжда в навечерието на празника на морската столица 15 август, са предложени проф. д-р Артур Кордон, Димчо Димов, Керан Михалев, маестро Борислав Иванов, Маруся Чакърова и Радко Мурзов, предаде Дарик. Техните имена са издигнати от обществени организации, институции и инициативни комитети, а общественото обсъждане на кандидатурите им е насрочено за днес от 17 ч. в зала "Пленарна" на общината.

65-годишният проф. Артур Кордон е номиниран заради приноса му в областта на науката. Той е един от основателите и дългогодишен председател на астроклуб "Канопус" към Варненската обсерватория. От 1992 г. живее и работи в САЩ. Признат е като един от лидерите на приложение на системите с компютърен интелект в индустрията, автор е на научни книги и множество публикации. Инициатор на т.нар. "Сатирично законодателство", в което се дефинират законите на "кутсуза" в различни области. В книгата му "Маркология" са събрани дефинираните от него закони на Марко Тотев.

Димчо Димов е предложен за почетното звание заради приноса му в изграждането на значими обекти от техническата инфраструктура на Варна. Сред тях са ремонтите на централни булеварди, реконструкцията на Спортна зала, благоустрояването на кварталите "Чайка" и Възраждане", изграждането на алейната мрежа в Морската градина, "Златни пясъци" и "Св. св. Константин и Елена". 71-годишният Димов е работил близо три десетилетия в "Инжстрой", като от 1978 до 1992 г. оглавява компанията.

Маестро Борислав Иванов е номиниран заради заслугите му към варненска опера в качеството си на неин директор, главен художествен ръководител и диригент. В своята кариера той е дирижирал над 2000 спектакъла. Носител е на редица национални и международни награди, сред които и най-високото отличие на Германия Орден за заслуги първа степен. Тази година Иванов празнува 85-годишен юбилей.

Керан Михалев е номиниран за приноса му за развитието на борбата във Варна и по повод 70-годишния му юбилей. Михалев е състезател, а след това и треньор на медалисти от олимпийски игри и европейски първенства. За постигнатите успехи и резултати е удостоен със званието заслужил треньор по борба.

Маруся Чакърова, която тази година ще празнува 90-годишен юбилей, е носител на ордена "Герой на социалистическия труд". Още на 15 години започва работа като тъкачка в ТК "Първи май" в квартал "Аспарухово", а по-късно работи там като инженер. В средата на 60-те години на миналия век оглавява софийската фабрика "Българска коприна". Двама мандата е народен представител - от 1962 до 1971 г. Освен "Герой на социалистическия труд" е носител още на два сребърни и един златен ордена на труда, както и на два "Георги Димитров". Носител и на званието заслужил деятел на леката промишленост.

Художникът Радко Мурзов е предложен заради неуморната му творческа и педагогическа дейност в продължение на 45 години. Има десетки самостоятелни изложби, като работи в областта на кавалетната и монументална живопис, рисунката, пластиката и графиката. Ръководител е на детска школа по живопис, носител е на наградата "Варна" в областта на културата.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: