Обясниха ни защо водата поскъпна, разбрахте ли нещо?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (38)
09:57 / 16.12.2017
2628
Два са основните фактора за поскъпването на водата. Това заяви пред Нова тв министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. На първо място, специално в случая с Дива Слатина, имаме промяна през 2015 г., с която се въведе институтът на единната цена на водата, използвана от един и същи оператор на водата. Например, ако в Монтанско имаме различни цени на водата в градовете, сега, на база солидарния модел, имаме единна цена на територията на цялата област. Качеството на водата се подобрява", заяви Нанков. 

"Новите услуги като пречистване и отвеждане на мръсните води също струват пари. Нашата основна цел е да запазим водния ресурс, да го направим по-чист и след 10-20 години той да е достъпен за българските граждани, както и в момента", добави министър Нанков. "Качеството на услугата се мери в липса на аварии или с намаляване на авариите. Очакваме между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен 15-годишен период. Но не трябва да сатанизираме ВиК дружествата", каза министърът пред Нова тв. 

Периодичен мониторинг ще се прави от КЕВР, каза още Нанков. Той добави, че на третата година бизнес планът може да бъде преразгледан и променен, ако КЕВР прецени. Според министъра, ако има закононарушения, КЕВР също подлежи на контрол. Припомняме, че вчера бе одобрено поскъпване на водата в 14 области в страната. Най-скъпа вода ще плащат във Враца, в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик. 

Виж коментарите (38)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).