Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обясниха във Варна как ще се прилага Наредба 2 за СПА туризма
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 13.04.2016Коментари (0)935
© Черно море
СПА туризмът е сред най-бързо развиващите се в страната и към него съществува огромен интерес, защото дава възможност и за удължаване на туристическия сезон в морските и планинските курорти. 

Това беше един от акцентите на кръглата маса, организирана от община Варна и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. 

Форумът имаше за цел да бъдат разяснени и дискутирани условията и реда за сертифициране на центрове от тип "Балнеолечебен (медикъл СПА)", "СПА", "Уелнес" и "Таласотерапевтичен", както и за контрола върху изпълнението на наредбата.

Присъстваха зам.-кметът на община Варна Коста Базитов, шефът на отдел "Регулиране на туристическите дейности" към Министерството на туризма Мая Никовска, държавният експерт "Анализи, прогнози и продукти в туризма" Венелина Червенкова, председателят на постоянната общинска комисия "Туризъм, търговия и рекламна дейност" Марица Гърдева, представители на общината, на КЗП, РЗИ, и, разбира се, на туристическия бранш.

Наредба 2 е обнародвана в "Държавен вестник" на 9 февруари т.г. и срокът за подаване на документи за сертифициране по нея е 6 месеца след публикуването, т.е. от 9 август т.г.

Държавният експерт "Анализи, прогнози и продукти в туризма" Венелина Червенкова представи пред бранша основните акценти в документа, който има препоръчителен характер, но хотелите и обектите, които не се регистрират по него, а продължават да се рекламират като СПА и аналогични центрове, подлежат на санкция. Според представителите на бранша по наредбата има още много за уточняване и доработване.

Ако даден хотел, предлагащ до този момент официално балнеолечебни, СПА, "уелнес" или таласотерапевтични услуги, не премине сертифициране, той вече се води само "хотел". И подлежи на санкция само ако продължи да рекламира тази дейност, но не и ако продължи да я предлага, без да я рекламира.

Д-р Татяна Ангелова, член на борда на Европейската СПА асоциация (направление медицина), експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и изпълнителен директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, коментира за Медийна група "Черно море", че новата Наредба 2 създава регламент, според който вече се определя какво е "Балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "Уелнес център" и "Таласотерапевтичен център".

"България имаше нужда от тази наредба. В страната има много прекрасни хотели със СПА и "Уелнес" центрове. Но има и центрове, които се именуват така, а не отговарят на никакви критерии. Трябва да не се компроментира българският туристически продукт. Затова се регламентират правилата с Наредба 2. За да може да има в страната ред, и турист извън или от страната да посети център, който отговаря на изискванията", каза д-р Ангелова.

"Балнеолечебният (медикъл СПА) център" и "Таласотерапевтичният център" се подчиняват на изисквания в областта на туризма, както и в областта на здравеопазването.

"За тях ще се изисква присъствието на лекар. Становището на медицинско лице при процедури в тези два центъра е от особено значение. За другите 2 центъра това не е необходимо", уточни още д-р Татяна Ангелова.

Участниците във форума се обединиха около идеята, че наредбата е само начало на регулирането в бранша и поставя основите за едно добро развитие на СПА туризма в България.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: