Официално започна новата академична година в ИУ-Варна

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
15:45 / 19.09.2019
3285
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С тържествено събрание в зала АУЛА на 19.09.2019 г. беше открита академичната 2019/2020 година в Икономически университет – Варна. Официални гости на събитието бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев (възпитаник на ИУ – Варна), областният управител на Варненска област Стоян Пасев, кметът на Община Варна Иван Портних, председателят на варненския Общински съвет Тодор Балабанов, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Милена Колева – директор на ТД на НАП – Варна, почетни консули, представители на съдебната власт, на бизнеса, бивши ректори на ИУ, студенти и родители. Водещ на тържествената сесия беше зам.-ректорът по научноизследователска дейност и развитие на кадрите проф. д-р Надя Костова.

"С оптимизъм и вяра, че ще се развиваме, влизаме в 100-ната си годишнина.“ – заяви в приветственото си слово ректорът проф. д-р Евгени Станимиров, който поздрави студентите и гостите. Икономически университет – Варна посреща учебната 2019/2020 г. с 24% преизпълнение на утвърдения държавен план-прием за обучение в образователно-квалификационна степен "бакалавър“ – около 1900 кандидат-студенти са се състезавали за 1 140 места. 1 600 първокурсници ще започнат своето обучение в редовна или дистанционна форма в навечерието 100-годишнината на университета.

Сред най-предпочитаните специалности от новоприетите български студенти в ИУ – Варна са "Туризъм“, "Маркетинг“, "Финанси“, "Счетоводство и одит“, "Информатика“, "Дигитални медии и ПР“. В ИУ – Варна се обучават над 300 чуждестранни студенти, а само през последните два месеца са кандидатствали около 160.

Присъстващите студенти и преподаватели бяха приветствани от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, областния управител Стоян Пасев, кмета на Община Варна Иван Портних, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Милена Колева – директор на ТД на НАП – Варна и представител на алумните на ИУ – Варна.

От името на първокурсниците слово произнесе Велина Иванова – специалност "Международен бизнес с преподаване на английски език“, постигнала отлични резултати на кандитатстудентския прием.

Преди тържественото събрание министър Вълчев се срещна с Академичния съвет на ИУ – Варна. На Студентската улица в академичната сграда официално беше открита и почетната стена на стратегическите партньори на ИУ – Варна, посветена на предстоящата 100-годишнина на първото висше икономическо училище в България. Лентата прерязаха министър Красимир Вълчев, областният управител Стоян Пасев, кметът на Община Варна Иван Портних, ректорът проф. д-р Евгени Станимиров и Боян Стефов – член на УС и изп. директор на Банка ДСК. На първите стратегически партньори – МОН, Община Варна и Банка ДСК, бяха връчени плакети на ИУ – Варна. Идеята е да се постави акцент върху основни институции, които имат важна роля за жизнения цикъл на студентите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).